Gastroözofageal reflüsü olan hastaların yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life i̇n patients with gastroesophageal reflux
- Tez No: 548826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastroenteroloji, Hemşirelik, Gastroenterology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gastroözofageaal reflü, Geçerlik, Güvenirlik, Hasta, Ölçek, Yaşam Kalitesi, Gastroesophageal reflux, Validity, Reliability, Patient, Scale, Quality of Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışma, Gastroözofageal Reflü Hastalığı Yaşam Kalitesi ölçeğinin (GERD-QOL) Türkçe geçerlik-güvenirliğini yapmak, hastaların yaşam kalitelerini değerlendirmek ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Metadolojik ve tanımlayıcı özellikte planlanan çalışmanın örneklemini Temmuz 2017- Ekim 2017 tarihleri arasında bir üniversite hastanesi gastroenteroloji polikliniğine başvuran GÖRH tanısı almış 161 hasta oluşturdu. Sosyodemografik özellikleri içeren hasta bilgi formu, Gastroözofageal Reflü Hastalığı Yaşam Kalitesi Ölçeği (GÖRH-YKÖ), SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Gastrointestinal Semptom Anketi kullanılarak toplanılan verilerin analizi, bilgisayar ortamında geçerlik ve güvenirlik analizleri, yüzdelik, ortalama, bağımsız t testi, ANOVA, Pearson's korelasyon testleri kullanılarak yapıldı. BULGULAR: GÖRH-YKÖ'nin dil geçerliği, kapsam geçerliliği (KGİ>0,80), Cronbach's Alpha Güvenirlik Katsayısı (α=0,885) ve doğrulayıcı faktör analizi ile yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışması sonucuna göre geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu saptandı. Hastaların GÖRH-YKÖ'den aldıkları ortalama puanın 46,58±25,56, SF 36 fiziksel ana boyut puan ortalamalasının 54,24±22,61 ve Mental ana boyut puan ortalamalasının 50,42±21,38 olduğu görüldü. İleri yaş, düşük eğitim seviyesi, gelir düzeyinin düşük olması, bekar olma, yüksek BKİ, yemek yeme hızı, uykudan kalkıp yemek yeme, doktor tarafından tanı koyulan başka bir hastalık varlığı ve düzenli ilaç kullanmanın GÖR hastalarının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörler olduğu belirlendi. Sigara içme, alkol kullanma, öğün atlama ile yaşam kalitesi arasında anlamlı fark bulunmadı. SONUÇ: GÖRH-YKÖ'nin, GÖRH teşhisi koyulan bireylerin yaşam kalitesini ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlendi. GÖRH'nin bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Evaluatıon Of Quality Of Life İn Patients With Gastroesophageal Reflux INTRODUCTION AND AIM: The aim of the present study was to perform the validity-reliability of the Turkish version of the Gastroesophageal Reflux Disease Quality of Life (GERD-QOL) scale, to assess the quality of life of the patients, and to determine the influencing factors. MATERIALS AND METHODS: 161 GERD patients who applied to the gastroenterology outpatient department of a university hospital between July 2017 and October 2017 constitute the sample of this study planned methodologically and with the descriptive characteristic. The data were collected by using the Patient Information Forms covering the socio-demographic characteristics, Quality of Life Scale for Gastroesophageal Reflux Disease (GERD-QOL), SF-36 Quality of Life Scale, and Gastrointestinal Symptom Questionnaire. The analysis of these data was made by using validity and reliability analysis, the percentage, the mean, independent samples t-test, ANOVA, and Pearson correlation analysis in the computer environment. RESULTS: GERD-QOL scale was determined to be valid and reliable as the result of the study made for the validity and reliability with the language validity, content validity (CV> 0.80), Cronbach's Alpha reliability coefficient (α = 0.885), and confirmatory factor analysis. It was observed that the mean score of the patients taken from the GERD-QOL was 46.58 ± 25.56; the mean score of the SF 36 physical main dimension was 54.24 ± 22.61; and the mean score of the mental main dimension was 50.42 ± 21.38. It was found that advanced age, low education level low-income level, single life, high BMI (body mass index), eating rate, sleep eating, the presence of another disease diagnosed by the doctor, and using regular medication were the factors that affect the quality of life of GERD patients. There was no statistically significant difference between the quality of life and smoking, alcohol use, skipping meals. CONCLUSION: It was determined that GERD-QOL was a valid and reliable scale that could measure the quality of life of the GERD individuals. It was found that GERD adversely affected the quality of life of individuals.