Hastanemiz nefroloji servisi ve nefroloji polikliniğinde takip edilen hastalarda yapılan böbrek biyopsilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of renal biopsies in patients with nephrology service and nephrology policlinic in our hospi̇tal
  1. Tez No: 548827
  2. Yazar: NADİYE SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRVET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, glomerülonefrit, nefrotik proteinüri, Renal biopsy, glomerulonephritis, nephrotic proteinuria
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Böbrek biyopsisi, böbrek hastalıklarının tanısında ve tedavisinde yol gösterici olarak kullanılmaktadır. Kliniğimizde yapılan böbrek biyopsilerinin klinikopatolojik ve laboratuvar özellikleri açısından değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniğinde 2015-2017 yılları arasında yapılmış olan 150 böbrek biyopsisi geriye dönük olarak değerlendirildi. 18 yaş altındaki hastaların biyopsileri, böbrek transplantasyon biyopsileri, patolojik değerlendirme açısından yeterli sayıda glomerül olmayan biyopsiler, yetersiz klinik bilgileri olan biyopsi örnekleri ve farklı patoloji laboratuarında değerlendirilmiş biyopsiler çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, laboratuar verileri, böbrek biyopsi endikasyonları, histopatolojik tanı bilgileri ve hastaların ek hastalıkları hasta dosyaları ve tıbbi kayıt sisteminden alındı. Bu veriler kendi içinde ve karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Böbrek biyopsisi yapılan 150 hastanın %44.67'si kadın, erkek/kadın oranı 1.23:1 saptandı. Hastaların yaş ortalaması 45.73±14.98 yıl (18-80 yaş) bulundu. En sık biyopsi endikasyonunun nefrotik proteinüri (%33.33) olduğu görüldü. Tüm yaş ve cinsiyet gruplarında en sık görülen patoloji %67.33 ile primer glomerülonefritlerdi. En sık primer glomerüler hastalıklar FSGS (%41.58), IgA nefropatisi (%24.75) ve MGN (%17.82) idi. Sekonder glomerülonefritlerin en sık nedeninin amiloidoz (%50) olduğu saptandı. Sonuçlar: Çalışmamız tek merkez deneyimini yansıtmaktadır. Kliniğimizde yapılan böbrek biyopsileri hakkında önemli veriler sunmaktadır. Sadece primer glomerülonefritlerin değerlendirildiği nefroloji dernek verilerinden farklı olarak tüm biyopsi endikasyonları değerlendirilmiştir. Hem yerel merkezlerde hem de ulusal ölçekte böbrek biyopsi veri tabanlarının oluşturulması böbrek hastalıklarının değerlendirilmesinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Renal biopsy is used as a guide in the diagnosis and treatment of renal diseases. The aim of this study was to evaluate the clinical and laboratory characteristics of kidney biopsies performed in our clinic. Material and Method: 150 renal biopsies performed between 2015-2017 at Bakırköy Sadi Konuk Training and Research Hospital Nephrology Clinic were retrospectively evaluated. Biopsies of patients under 18 years of age, renal transplantation biopsies, adequate number of non-glomerular biopsies in terms of pathological evaluation, biopsy specimens with inadequate clinical information and biopsies evaluated in different pathology laboratories were excluded from the study. Age, gender, laboratory data, renal biopsy indications, histopathological diagnosis information and additional diseases of the patients were obtained from patient files and medical record system. These data were evaluated in their own and comparatively. Results: Of the 150 patients who underwent kidney biopsy, 44.67% were female and the male / female ratio was 1.23: 1. The mean age of the patients was 45.73 ± 14.98 years (18-80 years). The most common biopsy indication was nephrotic proteinuria (33.33%). The most common pathology in all age and sex groups was primary glomerulonephritis with 67.33%. The most common primary glomerular diseases were FSGS (41.58%), IgA nephropathy (24.75%) and MGN (17.82%). The most common cause of secondary glomerulonephritis was amyloidosis (50%). Conclusions: Our study reflects the single center experience. We present important data about renal biopsies performed in our clinic. All the biopsy indications were evaluated, unlike nephrology association data, in which primary glomerulonephritis was evaluated. Establishment of renal biopsy databases at both local centers and national scale will guide the assessment of renal diseases.