Enerji ticaret yollarına jeopolitik yaklaşım: Kuşak ve yol insiyatifi örneği
Geopolitic approach to energy tranding roads: Exlaple of belt and road intiative
  1. Tez No: 548833
  2. Yazar: SEVİNÇ ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Güç, Küresel Güç Mücadelesi, Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Enerji Jeopolitiği, İpek Yolu, Global Power, Global Power Struggle, Belt and Road Initiative, Energy Geopolitics, Silk Road
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada küresel güç rekabetinde, Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile enerji jeopolitiği arasındaki bağlantı incelenmektedir. Bununla birlikte dünya üzerindeki çatışma alanlarının genişleme potansiyelinin artan hızının ortaya konulması da amaçlanmaktadır. Çalışmada konu ile ilgili literatür taraması yöntemi kullanılarak, uluslararası ilişkilerde jeopolitik teoriler, enerji rezervleri, ticaret yollarının kontrolü ve güvenliği incelenmektedir. Küreselleşme ve coğrafyanın küresel güç mücadelesindeki etkisine yer verilerek Tarihi İpek Yolu ve Yeni İpek Yolu Projeleri'nin, enerji jeopolitiği ile olan ilişkisi analiz edildikten sonra çatışma alanlarına etkisi ele alınmaktadır. Bu bağlamda ABD'nin Yeni İpek Yolu Stratejisi ve Çin tarafından açıklanan Kuşak ve Yol İnisiyatifi rekabeti üzerinden, bölgesel çatışma alanlarının enerji ticaret ve güvenliğine etkisi tartışılarak, küresel güç mücadelesindeki yeri saptanmaya çalışılmıştır. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ekonomik koridorları ve 21. yy. Deniz İpek Yolu güzergâhlarının küresel güç mücadelesine etkisi, bölge devletlerindeki kırılganlıklar dikkate alınarak olası istikrarsızlık konuları incelenmiştir. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin 2013 yılında açıklanmasından günümüze kadar geçen sürede özellikle enerji ticareti ve bağımlılığı dikkate alınarak, bölgesel çatışmaların yayılma etkisi analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada konu ile ilgili raporlar, analizler ve gazete haberleri incelenerek Kuşak ve Yol İnisiyatifi üzerinden yürütülen küresel güç mücadelesinin, çatışma alanlarını genişletme potansiyeli olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca ABD ve Çin arasında gerçekleşen küresel güç mücadelesinde, küresel güçler arası rekabet ortamının dolaylı olarak siyasi, ekonomik ve askeri çatışmalarını artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between the energy geopolitics and the Junction and Road Initiative is examined. However, it also aims to reveal the increasing speed of the expansion potential of the conflict areas in the world. In this study, geopolitical theories, energy reserves, control and security of trade routes are examined in international relations by using the method of screening. The impact of globalization and geography on global power struggle is mentioned and the effects on the conflict areas are discussed after analyzing the relationship between the historical Silk Road and the New Silk Road projects with the energy geopolitics. In this context, through the competition of the New Silk Road Strategy of the United States and the concepts of the Belt and Road Initiative announced by China, the effects of the regional conflict areas on the energy trade and security were discussed and it was tried to determine their place in the global power struggle. The economic corridors of the Belt and Road Initiative and the impact of the the 21st century Sea Silk Road routes on the global power struggle and the instabilities of the countries in the region were examined regarding fragilities. By particularly considering the energy dependence since the Belt and Road Initiative was announced in 2013, the expansion of regional conflicts has been analyzed. After examining the reports, and news about the subject, this study was concluded that the global power struggle carried out through the Belt and Road Initiative has the potential to expand the conflict areas. Moreover, the global power struggle between the US and China has shown that the competition between the global powers indirectly increases the political, economic and military conflicts.