Akut yoğun egzersiz yaptırılmış erkek sıçanlarda bazı yangısal belirteçler ve kalp hasarı üzerine melatoninin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of melatonin on some inflammatory markers and cardiac damage in male rats with acute intense exercise
  1. Tez No: 548931
  2. Yazar: KÜBRA SAFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, inflamasyon, kalp, apoptozis, IMA, akut yoğun egzersiz, Melatonin, inflammation, heart, apoptosis, IMA, acute exhaustive exercise
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Akut yoğun egzerszin kalp hastalıkları açısından bir risk taşıdığı bilinmektedir. Melatonin pineal bezden salgılanan ve kalp için koruyucu etkisi olan bir hormon olup yoksunluğunda kalp damar sistemi olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışma ile melatonin yoksunluğu veya ilavesinin akut yoğun egzersiz sonrası bazı yangısel ve kardiyak parametreler üzerrine olan etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmada gruplara pinealektomi operasyonu (PLT), içme suyuna melatonin katılması (0.3 mg/kg) ve egzersizden önce melatonin uygulaması (10 mg/kg i.p.) işlemleri gerçekleşitirilmiştir. Çalışma kullanılan 35 adet erkek Wistar Albino cinsi sıçandan 5 grup (SHAM, SHAM+MLT30, PLT, PLT+MLT30, PLT+MLT) oluşturulmuştur. Çalışmanın 7. gününde tüm gruplara akut yoğun egzersiz uygulamış kan ve kalp dokusun örnekleri alınmıştır. Kan örneklerinden kortikosteron, cTnI, CK-MB, PCT, IMA, NF-κβ, TNF-α düzeyleri ile sol ventrikül dokusundan ise kaspaz-3 ve TLR-4 gen ekspresyon seviyeleri belirlenmiştir. Lökosit, TNF-α, PCT, CK-MB ve IMA düzeylerinin PLT yapılan gruplarda yüksek olduğu görülmüştür. Kortikosteron ve NF-κB düzeyleri ise MEL uygulanan gruplarda düşük bulunmuştur. TLR-4 ve caspaz-3 gen ekspresyon düzeylerinde ise anlamlı değşiklikler belirlenmemiştir. Sonuç olarak pineal melatonin yoksunluğu oluşturulan gruplarda yoğun egzersiz sonrası yangısel belirteçlerdeki artışın daha yüksek olduğu ve melatoninin verilmesinin bu parametrelerdeki bozulmayı düzelttiği anlaşılmıştır. Dolayısı ile melatonin yoksunluğuna maruz kalan bireylerin akut yoğun egzersize bağlı olumsuz yan etkilere diğer insanlara göre daha duyarlı olacakları düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Acute intense exercise is known to be a risk for heart disease. Melatonin is a hormone that is secreted from the pineal gland and has a protective effect on the heart. The aim of this study is to investigate the effect of melatonin withdrawal or addition on some inflammatory and cardiac parameters after acute intensive exercise. For this purpose, pinealectomy operation (PLT), melatonin addition to drinking water (0.3 mg / kg) and melatonin administration before exercise (10 mg / kg i.p.) were performed. The study group consisted of 35 male Wistar Albino rats (SHAM, SHAM + MLT30, PLT, PLT + MLT30, PLT + MLT). On the 7th day of the study, blood and heart tissue samples were taken to all groups. Blood expression levels of corticosterone, cTnI, CK-MB, PCT, IMA, NF-κβ, TNF-α and caspase-3 and TLR-4 gene expression levels were determined from left ventricular tissue. Leukocyte, TNF-α, PCT, CK-MB and IMA levels were high in PLT operated groups. Corticosteron and NF-κB levels were low in MLT treated groups. cTnI was found to be low in PLT groups. There was no change in TLR-4 and caspaz-3 gene expression levels. As a result, it was found that the increase in inflammatory markers after intensive exercise in pineal melatonin deprivation groups was higher and melatonin administration improved the deterioration in these parameters. Therefore, individuals exposed to melatonin withdrawal may be considered to be more sensitive to adverse side effects due to acute intense exercise than to other people.