Donuk omuz hastalığının ince motor kabiliyetler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of effect of frozen shoulder disease on fine motor abilities
  1. Tez No: 548932
  2. Yazar: DAMLA YÜCESOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Donuk omuz, ince motor kabiliyeti, kavrama yeteneği, Frozen shoulder disease, fine motor abilities, grasping power
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Donuk omuz hastalığının ince motor becerileri üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığını incelemek Gereç ve Yöntem: Mayıs 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında İstanbul'da yürütülen çalışmamıza, 30 sağlıklı, 30 donuk omuz hastası olmak üzere toplamda 60 birey katılmıştır. Katılımcıların genel sağlık durumunu değerlendirmek için SF-36 anketi ve sosyo-demografik anket uygulanmıştır. Bireylerin ince motor kabiliyetleri ölçmek için Minnesota Manuel Dexterity testi ve Purdue Pegboard testi kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların kas kuvvetlerini ölçmek için manuel kas kuvvet testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda donuk omuzlu bireylerle sağlıklı bireylerin Purdue Pegboard ve Minnesota Manuel Dexterity Test sonuçları arasında p ≤ 0.05 e göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca katılımcılara uygulanan SF-36 testlerinde donuk omuz hastası bireylerle sağlıklı bireyler arasında fiziksel fonksiyon da dahil olmak üzere sekiz kategoriden yedisinde p ≤ 0.05 e göre anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Bu testlere ek olarak ince motor becerilerinin gerçekleşmesinde önemli etkileri olan ön kol, bilek ve parmak kaslarında yaptığımız kas kuvveti ölçüm testlerinde, ön kol kas kuvvet testlerinin tamamında anlamlı farklılıklar gözlemlenirken bilek, başparmak ve parmak kas kuvveti testlerinin az bir kısmında anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Aldığımız sonuçlara dayanarak donuk omuz hastalığının ince motor becerilerine p ≤ 0.05 e göre olumsuz yönde etkisinin olduğu söylenebilir Ayrıca donuk omuz hastalığı, ince motor becerilerini gerçekleştirmek için etkili olan supinasyon ve pronasyon hareketlerini olumsuz yönde etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Examining whether frozen shoulder disease has negative effects on fine motor abilities Material and Method: In total 60 people, 30 healthy and 30 patients with frozen shoulder disease participated to our study, which is conducted between May 2018 and February 2019 at Istanbul. To evaluate general health condition of participants and understanding socio-demographic status, we used SF-36 questionnaire and socio-demographic survey. We also evaluated participants' fine motor abilities with Minnesota Manual Dexterity Test and Purdue Pegboard Test. In addition, muscle strength of the participants was measured. Findings: In our study, we found significant difference between Purdue Pegboard and Minnesota Manual Dexterity Test scores of healthy subjects and patients (p ≤ 0.05). At all tests we used to measure fine motor abilities, healthy subjects got better scores and in five of them the difference between healthy subjects and patients were significant. We also measured muscle strength of the muscles having effect on fine motor abilities namely, forearm, wrist, thumb and fingers. We observed significant difference in muscle strength of all movements in forearm and some movements of other body parts between people with frozen shoulder and healthy subjects. Results: Based on our findings, according to p ≤ 0.05, it can be said that frozen shoulder syndrome has negative effect on fine motor abilities. We also observed that frozen shoulder syndrome affects supination and pronation movements which have effect on fine motor abilities.