Bitkisel gıda takviyesi üretim firmasında iş hijyeni ve ergonomi değerlendirmesi
The evaluation of ergonomics and i̇ndustrial hygiene i̇n the company that herbal food supplement production
  1. Tez No: 548951
  2. Yazar: SALİHA GİRGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomi, REBA, OW AS, MURİ, çalışma duruşu, iş hijyeni, iş sağlığı ve güvenliği, Ergonomics, REBA, OWAS, MURİ, working posture, industrial hygiene, occupational health and safety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma bitkisel gıda takviyesi üretimi yapan firmada hazırlanmıştır. Çalışmada, çalışanların, çalışma ortamı, teçhizat ve malzemelerine uyumu ergonomik ve iş hijyeni açısından incelendi. Ergonomik incelemeler gözlem yoluyla yapılan derecelendirme ve puanlandırma ile yapılan REBA, OW AS ve MURİ metotları kullanılarak karşılaştırıldı. On iki farklı çalışma duruşu REBA, OW AS ve MURİ yöntemleri ile değerlendirildi. Risk değerlendirme yöntemleri arasındaki farklılıklar değerlendirildi. İş hijyeni incelemeleri kapsamında bir noktada titreşim, iki noktada gürültü, üç noktada kişisel toz maruziyeti ölçüldü. Beş noktada termal konfor ve on bir noktada aydınlatma ölçümleri gerçekleştirildi. Çıkan sonuçlar değerlendirildi. Yapılan gözlemler ve varılan sonuçlar itibariyle risk değerleri yüksek olan çalışma bölümleri için işverene düzeltici önleyici faaliyet önerilerinde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
This study was prepared in the company that produces herbal food supplement. in the study, the compliance of the employees with the working environment, equipment and materials was examined in terms of ergonomic and industrial hygiene. The ergonomic examinations were compared by using REBA, OWAS and MURI methods by grading and scoring. 12 different working postures were evaluated with REBA, OWAS and MURI methods. Differences between risk assessment methods were evaluated. Within the scope of occupational hygiene investigations, vibration at one point, noise at two points and personal dust exposure at three points were measured. Thermal comfort and lighting measurements at eleven points were performed at five points. The results were evaluated. As a result of the observations and conclusions, corrective preventive actions were proposed to the employer for the work sections with high risk values.