Farklı iklim bölgelerinde evaporatif nemlendiricili kuru soğutucuların performanslarının karşılaştırılması
Performance comparison for evaporative dry coolers in different climate regions
- Tez No: 548964
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA BURCU ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuru Soğutucu, Evaporatif Ped, Evaporatif Soğutma, Farklı İklim Bölgeler, Dry cooler, Evaporative Ped, Evaporative Cooling, Different Climatic Regions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada evaporatif ped kullanımının kuru soğutucu kapasitesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Türkiye'nin dört farklı derece gün iklim bölgesinden İstanbul, Ankara, Antalya ve Erzurum illeri seçilerek evaporatif pedsiz kuru soğutucudan ve evaporatif pedli kuru soğutucudan elde edilen kapasiteler hesaplanarak karşılaştırma yapılmıştır. Belirtilen iller için Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan saatlik sıcaklık ve nem değerleri aylık ortalama değerlere çevrilerek teorik analiz yapılmıştır. Kuru soğutucunun farklı hava şartlarındaki kapasite hesabı yapılırken hava debisi, akışkan giriş sıcaklığı ve akışkan debisi sabit kabul edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda hemen hemen her ilde her ay evaporatif ped kullanılmasının kapasiteye olumlu etki sağladığı görülmüştür. Özellikle Türkiye'de soğutma sezonu olan, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında dört il için de evaporatif ped kullanılması kapasiteyi %20 ve üzerinde arttırmıştır. Antalya (1.bölge) için yıl boyunca evaporatif ped kullanıldığında kapasite evaporatif pedsiz kuru soğutucuya göre ortalama %20,4 artmaktadır . Bu değer İstanbul (2.Bölge) için %19,4, Ankara(3.Bölge) için %17,2 ve Erzurum (4.bölge) için %11,1'dir. Antalya ili (1.bölge) için evaporatif pedli kuru soğutucu kullanılması diğer illere göre daha etkili olduğu görülmüştür. Deneysel çalışmada tek fanlı bir kuru soğutucuda havanın girişinde yerleştirilen evaporatif pedin soğutma kapasitesine etkisi çalışılmıştır. Çalışmada havanın kuru termometre sıcaklığı ve bağıl nemi ile evaporatif pedden çıkan havanın kuru termometre sıcaklığı ve bağıl nemi ölçülmüştür. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, evaporatif ped sayesinde kuru soğutucu soğutma kapasitesinin %69,72 arttığı, suyun çıkış sıcaklığının %9,08 azaldığı ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of evaporative pad usage on dry cooling capacity was investigated. Dry cooler capacities with and without evaporative ped were compared for the cities of Istanbul, Ankara, Antalya and Erzurum from 4 different climatic regions of Turkey. Hourly temperature and humidity values obtained from Turkish Meteorological General Directorate for specified proviences are calculated by converting them to the monthly average values.Fluid inlet temperature and flow rate are considered as constant while the calculation of the dry cooler capacities in different weather conditions. Using evaporative pad has a positive effect on capacity in almost every province every month. Especially in cooling season , in June, July, August and September, evaporative pads for four provinces increased the capacity by 20% or more. During the year using evaporative pad dry cooler for Antalya (1st region) increased the capacity by 20,4% on average . This value is 19.4% for İstanbul (2nd region), 17.2% for Ankara (3rd region) , and 11.1% for Erzurum (4th region). The use of evaporative pad dry cooler for Antalya province (1st region) was found to be more effective than other provinces. In the experimental study, the values of the air after passing through the evaporative pad were measured using a single fan dry cooler. In this study, the dry bulb temperature and relative humidity of the air exiting the evaporative pad were measured and normal air temperature and relative humidity were measured. As a result of the experiment, it was found that the product capacity increased by 69.72% and the outlet temperature of water decreased by 9.08% thanks to evaporative pad.