Kent kimliğini yansıtmada müzelerin rolü: Selanik müzelerinden örnekler
The role of museums in reflecting urban identity: Examples from Thessaloniki museums
- Tez No: 549072
 - Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERBAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzecilik, Museology
 - Anahtar Kelimeler: kent kimliği, müze, bellek, kültürel çoğulluk, Selanik, urban identity, museum, memory, multiculturalism, Thessaloniki
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 207
Özet
Müzeler sadece geçmişin birikimli olarak sergilendiği alanlar değil, aynı zamanda geçmiş ile günümüz arasında bağ kuran ve bu bağı geleceği şekillendirmek için kullanan çok yönlü kazanım alanlarıdır. Somut ve somut olmayan kültürel mirasların yer edindiği müzeler toplumun ortak belleğini de yansıtır. Müzeler birer bellek mekânı olarak kurgulandığında, mekânın belleğini de aktarmaları beklenir. Yaşadıkları alanlara kendilerine özgü özellikleri yansıtan insan topluluklarının geniş kitleler halinde barındığı kentler, çok kültürlü ve çoksesli ortamlar olarak var olmaya devam etmektedirler. Kentlerin içinde yer alan müzeler ise, çoğu zaman, ortaklaşa bir biçimde oluşturulmuş bu kültürü ve kentsel kimliği yansıtmakla yükümlü olmuşlardır. Müzenin temsil ettiği değerler, bulundukları mekânın dışında da yer almaktadır. Bu nedenle günümüz müzeleri, sadece kendilerine tanımlanmış sınırlı alanlarda varlığını sürdürmeyi değil, bu alanları esneterek daha geniş bir mekânsal anlatıyı ele almayı hedeflemektedir. Bu şekilde müzeler sadece toplumu değil, toplumun şekillendirdiği yaşam alanlarını ve bu alanların kimliğini de yansıtma görevini üstlenmiş olmaktadır. Bunun en büyük nedeni kentlerin, kent içerisinde yaşayan insan toplulukları ile olan etkileşiminin sürekliliğidir. Postmodernizm ile birlikte kentlerdeki kültürel farklılığın ve çeşitliliğin vurgulanması ve kent çalışmalarının çoğulcu bir bakış açısıyla gerçekleştirilmesi, kentlerde yer alan müzelerin de kentin kültürünü ve kimliğini yansıtma işlevlerinin detaylandırılmasına etki etmiştir. Araştırma kapsamında müzelerin kent kimliğinin yansıtılması konusundaki çalışmaları incelenmiş ve bulgular Selanik'te yer alan altı müze; Atatürk Evi Müzesi, Selanik Arkeoloji Müzesi, Bizans Kültürü Müzesi, Beyaz Kule Müzesi, Makedon Mücadelesi Müzesi ve Selanik Yahudi Müzesi üzerinden, bu müzelerin misyon ve vizyonları, sergileri ve eğitim programları incelenerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Museums are not only the areas where the past is cumulatively displayed, but also are multi-faceted areas of achievement that link the past to the present and use this bond to shape the future. The museums in which tangible and intangible cultural heritages take place also reflect the common memory of the community. When museums are designed as memory spaces, they are expected to transfer the memory of the space as well. The cities in which the masses of human communities, which reflect their own characteristics to the areas they live in, continue to exist as multicultural and polyphonic environments. The museums in the cities have often been obliged to reflect this culture and urban identity, which has been formed in a common way. The values represented by the museum also exist outside the place where they are located. For this reason, today's museums aim not only to maintain their presence in the limited space defined in themselves but to explore a wider spatial narrative by flexing these areas. In this way, museums are undertaking a mission to reflect not only society's identity but also the identity of the living spaces shaped by society. Along with Postmodernism, the emphasis on cultural diversity and variety in the cities and the realization of city studies with a pluralistic perspective influenced the elaboration of the museums' functions which are reflecting the cultural identity of the city. Within the scope of the research, the concept of urbanism and urban identity and the effects of the museums on reflecting the urban identity have been examined. The findings were addressed through six museums in Thessaloniki, which are Ataturk's House Museum, Archaeological Museum of Thessaloniki, Museum of Byzantine Culture, White Tower Museum, Museum for the Macedonian Struggle and Jewish Museum Thessaloniki, examining their missions and visions, exhibitions and educational programs.