Michel Foucault'da iktidar ve beden ilişkisi üzerine bir inceleme
A study on relationship of power and body in Michel Foucault
  1. Tez No: 549071
  2. Yazar: GÜLTEKİN SAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY AYSEVENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İktidar, Beden, Delilik, Cinsellik, Güvenlik ve Nüfus, Power, Body, Madness, Sexuality, Security and Population
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Foucault siyaset felsefesinde ''iktidar'' ve ''beden'' kavramlarını farklı anlamlara gelecek şekilde kavramsallaştırır. İktidar, mikro düzeyde işleyen insansal ilişkiler alanındaki güç ilişkilerini ifade ederken; beden, cisim, yapı, topluluk, grup ya da nüfus anlamlarına gelir. Bu anlamda Foucault'nun düşüncesinde iktidar ve beden ilişkileri, yaşamın her alanında mevcut mikro ilişkiler bağlamında düşünülmelidir. Foucault, geniş ve karmaşık olan bu ilişkileri açığa çıkarabilmek için tarihe yönelir. Çünkü iktidarın şimdiki işleyiş yapısını çözebilmek için, onun tarihsel düzlemde beliriş biçimlerini bilmek gerekir. Böylelikle delilik, cinsellik, suç ve hastalık gibi deneyimlerin tarihsel oluşum koşullarına odaklanan Foucault, bu deneyimlerin toplumsal yaşamın içerisinde hem kurumsal hem de söylemsel olarak nasıl da iktidar teknolojilerine dönüştüğünü göstermeye çalışır. Bu tez, Foucault'nun iktidar ve beden ilişkilerini açıklamak için seçtiği delilik, cinsellik, suç, hastalık, güvenlik ve nüfus kavramlarını nasıl sorunsallaştırdığını göstermeyi amaçlamaktadır. Ancak buna ek olarak da bu tez, iktidarın beden üzerinden ürettiği bu kavramlardan hareketle yarattığı politik rasyonaliteleri sorgulamaktadır. Bu anlamda mevcut dünyada her zaman için insanı ve insani değerleri savunduğunu iddia eden iktidarın düştüğü çelişkileri göstermeye odaklanılmıştır. Dolayısıyla da tez, iktidarın birer sloganı haline dönüşen ''güvenlik'', ''tehlike'', ''sağlık'' gibi yaşamsal öğelere bağlı olarak Batı dünyasının politik bir eleştirisini içermektedir.
Özet (Çeviri)
Foucault conceptualises the notions of“power”and“body”in a way that may have different meanings in the political philosophy. Power refers to the power relations in the field of humane relations that operate at micro level. In this sense, power and body relations in Foucault should be perceived in the context of micro relations that exist in every field of life. Foucault confers with history in order to reveal these comprehensive and complicated relations. Because, it is necessary to know the way in which power appeared in the course of history. Thus, Foucault, focusing on the historical formation conditions of experiences such as madness, sexuality, crime and illness, tries to show how these experiences are transformed into power technologies as both institutional and discursively within communal living. This thesis aims to demonstrate how Foucault problematized the concepts of madness, sexuality, crime, illness, security and population which he chose to explain the relationships of power and body. Additionally, however, this thesis questions political rationalities that power creates based on these concepts it produces over body. In this sense, this dissertation focuses on demonstrating the contradictions of power that always claims to advocate human and humanitarian values in the existing World. Thus, the present study involves a political criticism of the Western World depending on vital elements such as“security”,“danger”and“health”each of which have been transformed into the slogan of power.