Contextual approaches in contemporary museum design: OMM as a case study
Çağdaş müze tasarımında bağlamsal yaklaşımlar: OMM örneği
- Tez No: 838715
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İREM KIRIŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: OMM, Bağlamsal Mimarlık, Müze Tasarımı, Sergi Alanı, Müze
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimarlık ve Tasarım Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bir müzenin bir kent veya bir yer için yarattığı mimari, kültürel, sosyal ve ekonomik değer, müze tasarımını özellikle önemli kılmaktadır. Genel olarak müze tasarımının hem fiziksel hem de kültürel anlamı ortamlarındaki bağlam fikirleriyle anlamlı ilişkiler kurması gerekir. Yerel kültür, tarih ve çevre müze tasarımında temel faktörler olarak kabul edilir. Müze tasarımının o bölgenin çevresini, tarihini ve kültürünü yansıttığı düşünülür. Müzenin amacı mekanın mimari dilinde yeniden yorumlandığından, mimar müze binalarının çeşitli ortamlarda ve şekillerde nasıl işlediğini analiz ederek tasarım yapar. Farklı kültürlerden mimarların müze tasarımları çeşitli bağlamlardan ve faktörlerden etkilenir. Bunlar tarihi, çevresel ve kültürel unsurları içermektedir. Mimarlar müzenin bulunduğu toplumun kültürel mirasını ve kimliğini kendilerine özgü değerlendirmeler yaparak algılarlar ve tasarıma yansıtmaya çalışırlar. Farklı bir kültürden gelen mimarlar, kendi miraslarından unsurları tasarıma taşıyabilir ve aynı zamanda yerel bağlama uyum sağlamaya çalışabilirler. Bu bağlamsal faktörler arasındaki etkileşim, mimarın kendi kültürel bakış açısıyla birlikte müze tasarımlarıyla sonuçlanır. Bu çalışmanın kampsamında, farklı kültürel ve tarihi geçmişe sahip bölgelerdeki müzelerin, farklı kökenden gelen tasarımcılar tarafından tasarlandığı örnekler yer alıyor. OMM tasarımını inceleyen tez, mimarlık ve bağlam ilişkilerinin ve bilincinin nasıl oluştuğunu, tasarlandığını, gözlemlendiğini anlamak için çağdaş müze mimarisini kültürel bağlam ortamında tartışmayı amaçlamaktadır. Kültürel ve tarihi bağlamlara sahip bölgelerdeki farklı kökenden gelen tasarımcıların müze tasarımlarını ve OMM müzesini şekillendiren bağlamı nasıl değerlendirdiklerini inceliyor.
Özet (Çeviri)
A museum's architectural, cultural, social, and economic significance for a city or any location makes its design especially important. In general, museum design is required to establish meaningful relationship with the context in both physical and cultural mediums local culture, history and environment are considered key factors in museum design. It is believed that the museum design reflects the environment, history and culture of that region. The architect thoroughly consider how museum buildings function in a variety of settings and ways since the goal of the museum is reinterpreted in the architectural language of space. Museum designs of architects from different cultures are influenced by various contexts and factors. These include historical, environmental and cultural elements. The architects take into account the cultural heritage and identity of the society in which the museum is located. Architects from a different culture can bring elements of their own heritage into the design and at the same time try to blend in with the local context. The interaction between these contextual factors, together with the architect's own cultural perspective, results in museum designs. Museums in regions with different cultural and historical backgrounds designed by designers from different backgrounds, are in scope of this study. The thesis though examining the OMM design, aims to discuss contemporary museum architecture in the medium of cultural context, in order to understand how architecture and context relations and consciousness are formed, conceived, observed. It examines how designers from different backgrounds in perceive a region's cultural and historical contexts, tries to evaluate museum design and the context that shapes the OMM museum. Key Words: OMM, Contextual Architecture, Museum Design, Context, Exhibition Space, Museum