The image of the city on social media: Izmir Konak and Bayraklı city centers
Sosyal medyada kent imgesi: İzmir Konak ve Bayraklı kent merkezleri
- Tez No: 792059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA İPEK EK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: dijital kentin imgesi, sosyal medya, öznel kent imgesi, kent imgesinin dijital bileşenleri, the image of the digital city, social media, intersubjective city image, digital components of the city image
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde sosyal medya, fiziksel çevremizi algılama biçimimizi değiştiren önemli bir olgu haline gelmiş durumda. Ayrıca kentin imgesini dijital ortamda yeniden üretme gücüne sahip bir araca da karşılık geliyor. Instagram gibi görsel tabanlı ve konum tabanlı sosyal medya platformları, kent imgesinin yeniden üretim sürecinde önemli bir rol oynuyor. Kent imgesinin öznel algısı sosyal medya platformları sayesinde ön plana çıkmış ve yeni bir okunaklılık algısı oluşmaya başlamıştır. Diğer bir deyişle sosyal medyanın yaygınlaşması, insanların kent imgesini düşündükleri biçimde sergilemelerine olanak tanımış ve bizatihi bu olanağın kentin imgesini yeniden şekillendirme gücüne sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu noktadan hareketle, mevcut çalışma, kentsel mekânın algılanan kimliğini yansıtmada sosyal medyanın rolünün yanı sıra kentin ruhunu sosyal medya platformları aracılığıyla algılama ve yansıtma biçimlerimiz açısından araştırmayı ve anlamayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla bu araştırma şu soruların cevaplarını bulmayı amaçlamaktadır: Sosyal medya platformlarına sıklıkla yansıyan İzmir kent merkezlerinin görüntülerinin katmanları nelerdir? Bir kentin anlamını sosyal bir ortam aracılığıyla nasıl algılar ve yeniden üretiriz? Sosyal medya, kentin imgesinin inşasında nasıl bir okunaklılık sağlıyor? Bu bağlamda, sosyal medyanın kullanımı ve kentsel imgenin (yeniden) inşasındaki rolü hakkında fikir oluşturmak amacıyla, İzmir yeni ve eski kent merkezlerinde konum tabanlı bir araştırma ile çevrimiçi anketler ve sosyal medya içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Konak ve Bayraklı ilçeleri, İzmir'in eski ve yeni kent merkezlerini temsil eden konumlar olarak bu araştırmanın temel odak noktası olmuştur. Bu seçimin arkasındaki neden, iki ilçenin de büyük ölçüde, sosyal medya araçlarını etkin bir şekilde kullanan daha genç bir nüfusa hizmet etmesidir. Instagram, görsel içeriğin metinsel içerik eklenerek kolayca paylaşılması bağlamında Türkiye'de ikinci en sık kullanılan platform olması nedeniyle analiz edilmek üzere seçilen sosyal medya aracı olmuştur. Özetle bu tez, gelişen dijital teknolojilerin kent imgesi kuramına katkısını ortaya koymaktadır. Gelişen Bilişim ve İletişim Teknolojileri, kent imgesini kullanıcı odaklı bir yapıya dönüştürmüştür. Böylece kent imgesi, Kevin Lynch'in klasikleşen bakış açısı yerine daha öznel odaklı bir yorumla yeniden şekillenmeye başlamıştır. Bu noktadan hareketle bu tez, Lynch'in kuramsal mantığından esinlenerek sosyal medyadaki dijital kent imgesinin üretimine yönelik yeni bir kategorizasyon sistemi sunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, internet üzerinden dinamik olarak akan görselleri ile kentsel mekânların fizikselliğini anlamaya yönelik yeni perspektifler açmanın yanı sıra, sosyal medyada kentsel kullanıma dair öznel eğilimlerin dijital kentin imgesel inşasındaki önemine de işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Currently, social media has become a significant phenomenon that changes the way we perceive our physical surroundings. Moreover, it also corresponds to a tool that has the power of reproducing the image of the city in the digital environment. The visual-based and location-based social media platforms like Instagram are playing a significant role in the process of reproduction. Perception of the image of the city through social media tools came to the fore and a new perception of legibility began to emerge. In other words, the spread of social media has caused people to exhibit the way they reflect the image of the city, which has the very power to reshape this image. From this point of view, the current study aims to research and understand the role of social media in terms of how they reflect the perceived identity of urban space and the ways we perceive and reflect the genius of the city through social media platforms. Therefore, this research raises the following questions to be answered in the end: What are the layers of the images of Izmir city centers, as reflected on social media platforms frequently? How do we perceive and reproduce the meaning of a city through a social medium? How do social media provide legibility to construct the city's image? Within this context, the analysis was conducted on a location-based case study in new and old Izmir city centers combined with online questionnaires and social media content analysis to provide insight into the utilization of social media and its role in the (re)construction of the city image. The Konak and Bayraklı districts are referred to as the main focus of this research, as are the locations of the old and new city centers of Izmir. The reason behind this selection lies in that both of the districts serve a majorly younger population, who are using social media tools effectively. Instagram was the social media tool chosen to be analyzed, as it is the second most frequently used image-based platform in Turkey in the context of easy sharing of visual content by adding textual content. In summary, this thesis reveals the contribution of developing digital technologies to the city image theory. Developing Information and Communication Technologies have transformed the image of the city into a user-oriented constitution. Thus, the image of the city has been reshaped with a more user-based interpretation rather than Kevin Lynch's classicized perspective. From this point of view, this thesis presents a new categorization system for the image production of the digital city on social media by inspiring from the logic of Lynch's theory. In the end, this work may pave the way for opening new perspectives for understanding the physicality of urban spaces with their dynamically flowing images on the internet as well as demonstrating the importance of the individual dispositions of urban use in the image construction of the digital city on social media.