Eski harfli çocuk dergilerinin sonuncusu: 'Çocuk Yıldızı (1927-1928)'
The last of the kids magazines with old letters: 'Çocuk Yıldızı (1927-1928)'
- Tez No: 549155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN MAHMUT YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Çocuk Yıldızı”dergisi, eski harfli çocuk dergisi, Children's literature, Çocuk Yıldızı”magazine, kids magazine with old letter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Çalışma, eski harfli çocuk dergilerinin sonuncusu olan“Çocuk Yıldızı”adlı dergiyi tanıtıp eski harflerle yayımlanmış olan dergiyi Latin harflerine aktarmak, dergide yer alan metinlerin türlerini ve iletilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Doküman incelemesi deseniyle kurgulanan çalışmanın kapsamını 1927-1928 yılları arasında İzmir'de on sayı olarak yayımlanan“Çocuk Yıldızı”adlı dergideki metinler oluşturmaktadır. Öncelikle derginin Atatürk Üniversitesi Seyfettin Özege Kütüphanesindeki tam koleksiyonuna ulaşılmış, ardından eski Türkçe harflerle basılmış dergi Latin harflerine aktarılarak metinlerle ilgili analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda Çocuk Yıldızı adlı derginin çocuklar için metin türleri bağlamında zengin bir içeriğin yer aldığı hacimli bir dergi olduğu, dergide yer alan metinlerin çocuklar için olumlu iletiler içerdiği, ayrıca derginin dönemin siyasal/politik ikliminden önemli oranda etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to introduce“Çocuk Yıldızı”which was the last of the children's magazine with old letters to convert magazines with old Turkish letters to ones with Latin alphabets and to determine the level of contribution to children and children's literature with the text in it, in terms of form and context. The scope of the study which was carried out with the document analysis model consist of the texts in“Çocuk Yıldızı”which was issued ten times in İzmir from 1927 to 1928. Firstly, the full collection of the magazines were reached in Seyfettin Özege library in Atatürk University then by converting magazines with old Turkish letters to ones with Latin alphabets, related analyses on the texts were performed. In conclusion, it is determined that“Çocuk Yıldızı”is a comprehensive magazine which has rich content in terms of text types for children and the content of the magazine has positive messages for children, moreover, the magazine was highly affected by the policy of the period.