Sıçanlarda karbon tetraklorür ile oluşturulan karaciğer hasarında allium schoenoprasum L. (sirmo) bitkisi etanol ekstresinin antioksidan ve sitoprotektif etkilerinin incelenmesi
Investigation of the antioxidant and cytoprotective effects of allium schoenoprasum l. (sirmo) plant ethanol extract in carbon tetrachloride-induced liver injury in rats
- Tez No: 549277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK MERCAN YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Allium Schoenoprasum L, Antioksidan, CCL4, Sıçan, Karaciğer, Allium Schoenoprasum L, Antioxidant, CCL4, Rat, Liver
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada karbontetraklorür (CCL4) kaynaklı sıçan karaciğeri hasar modelinde, Allium schoenoprasum L. bitki ekstresinin farklı dozlarda (100, 200, 400 mg/kg) antioksidan ve karaciğer koruyucu etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyali 70 adet dişi sıçan kullanılarak oluşturuldu. Sıçanlar 10 gruba [I. grup Kontrol, II. grup Karboksimetilselüloz, III. grup CCL4, IV. grup CCL4+Legalon 50 mg/kg, V. grup A. schoenoprasum 100 mg/kg, VI. grup A. schoenoprasum 200 mg/kg, VII. grup A. schoenoprasum 400 mg/kg, VIII. grup CCL4 + A. schoenoprasum 100 mg/kg, IX. grup CCL4 + A. schoenoprasum 200 mg/kg, X. grup CCL4 + A. schoenoprasum 400 mg/kg] ayrıldı. Legalon ve A. schoenoprasum'un farklı dozları intragastrik yolla uygulanırken; gruplara CCL4 1ml/kg i.p. olarak zeytinyağında 1:1 oranında karıştırılıp, 10. gün tek doz uygulandı. 11. Gün sıçanlar sakrifiye edilerek kan ve doku numuneleri alındı. Elde edilen sonuçlara göre, Histopatolojik olarak, CCL4 kaynaklı karaciğer hasarında, Legalon ve A. schoenoprasum ekstresi doza bağlı olarak karaciğer dokusunda toksik gruba göre hasarı azalttığı görüldü. Ayrıca Karaciğer enzim (ALT, AST, ALP, ALB, LDH, TP) ve lipid (TC, TG, LDL, HDL, VLDL) parametreleri histopatolojik sonuçlar ile benzerlik gösterdi. anti-oksidatif biyobelirteçler (TAS, TOS, OSİ) incelendiğinde, CCL4 kaynaklı oluşan oksidatif strese bağlı olarak, değişen oksidan/antioksidan denge durumunu düzeltmede Legalon ve A. schoenoprasum olumlu etkileri gözlendi. Sonuçlar gösterdi ki, CCL4 ile oluşturulan karaciğer toksisitesine karşı A. schoenoprasum'un doza bağımlı olarak karaciğer koruyucu etkisi olduğu ve bu etkinin antioksidan etkinliğinden kaynaklı olabileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
İn this study, it was aimed to determine the antioxidant and liver protective effects of Allium schoenoprasum L. plant extract at different doses (100, 200, 400 mg / kg) in a rat liver injury model of carbontetrachloride (CCL4). The study material was formed using 70 female rats. I. group (Control), II. group Carboxymethylcellulose, III. group CCL4, IV. group CCL4 + Legalon 50 mg / kg), V. group A. schoenoprasum 100 mg / kg, VI. group A. schoenoprasum 200 mg / kg, VII. group A. schoenoprasum 400 mg / kg, VIII. group CCL4 + A. schoenoprasum 100 mg / kg, IX. group CCL4 + A. schoenoprasum 200 mg / kg, X. group CCL4 + A. schoenoprasum 400 mg / kg]. Different doses of Legalon and A. schoenoprasum were administered by intragastric route; CCL4 1 ml / kg i.p. was mixed with olive oil in a 1:1 ratio and 10 days in a single dose. On day 11 rats were sacrificed and blood and tissue samples were collected. According to the results obtained, histopathologically, it was seen that in CCL4-induced liver damage, Legalon and A. schoenoprasum extract decreased the damage in liver tissue compared to toxic group. In addition, the liver enzyme (ALT, AST, ALP, ALB, LDH, TP) and lipid (TC, TG, LDL, HDL, VLDL) parameters were similar to histopathological results. When the anti-oxidative biomarkers (TAS, TOS, OSI) were examined, positive effects of Legalon and A. schoenoprasum were observed to improve the changing oxidant / antioxidant balance status due to CCL4 induced oxidative stress. The results showed that A. schoenoprasum was a dose-dependent liver-protective effect against CCL4-induced liver toxicity and may be due to antioxidant activity.