Cerrahi tedavi gerektiren omurga deformiteli hastaların demografik incelenmesi ve sınıflandırılması
Demographic review and classification of patients with spinal deformity required for surgical treatment
  1. Tez No: 549340
  2. Yazar: HACI POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga, Deformite, Skolyoz, Kifoz, Lenke, Escobar, Spine, Deformity, Scoliosis, Kyphosis, Lenke, Escobar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Omurga deformiteleri, insan hayatında ciddi konfor kaybına ve kardiyak/solunumsal ek problemlere yol açabilecek önemli bir hastalık grubudur. Belli bir sınırı aşan deformiteler, cerrahi olarak tedavi edilmelidirler. Bu çalışmanın amacı; cerrahi olarak tedavi ettiğimiz omurga deformiteli hastaları demografik olarak inceleyip, deformitelerini sınıflandırarak literatüre katkı sağlamaktır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada; 2011 - 2018 yılları arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda omurga deformitesi nedeniyle opere edilen hastaların demografik özellikleri incelendi. Hastalar öncelikle, skolyoz, kifoz ve hipokifoz olarak üç ana gruba ayrıldı. Skolyoz hastalarının sınıflandırılmasında SRS Sınıflaması kullanıldı. Adölesan İdiyopatik Skolyoz hastaları ayrıca Lenke Sınıflamasına göre sınıflandırıldı. Kifoz hastaları ise etiyolojilerine göre sınıflandırıldı. Bulgular: Cerrahi olarak tedavi edilen 485 hastadan 341'i (%70,4) skolyoz, 141'i kifoz (%29), üçü ise (%0,06) torakal hipokifoz deformitelerine sahip hastalardı. Bu hastalarımızdaki genel yaş ortalaması 16,25(±9,6) idi. Bayan hasta sayımız 285 (%58,5) iken erkek hasta sayımız 200 (%41,2) idi. Bu hastalarımızın 123 (%25,3)'ünde medulla spinalis patolojisi gözlemlendi. Deformite dışı ek hastalık sorgulamasında; hastalarımızın 144 (%29,6)'ünde omurga haricinde en az bir ek hastalığa sahip olduğu belirlendi. Skolyoz hastalarında en önemli grup, 146 hastayla İdiyopatik Skolyoz grubuydu. Adölesan İdiyopatik Skolyozlar arasında Lenke Tip 1, en sık görülen deformiteydi. Kifoz hastalarının yarısından fazlasını Scheuermann Hastaları oluşturmaktaydı. Sonuç: SRS sınıflaması skolyoz deformiteleri için önemli, ayrıntılı, pratik ve kullanışlı bir etiyolojik sınıflamadır. Ancak güncellenmesi skolyoz pratiği için faydalı olacaktır. Lenke sınıflaması ise Adölesan İdiyopatik Skolyoz sınıflamaları arasında günümüzde en kullanışlı sınıflama olmasına karşın; deformiteyi iki boyutuyla ele alması eksikliğidir. Bu hastalar için üç boyutlu sınıflama sistemlerinin geliştirilmesi zorunludur.
Özet (Çeviri)
Aim: Spinal deformities are a significant group of diseases that can lead to serious loss of comfort and cardiac/respiratory problems in human life. Deformities that exceed a certain limit should be treated surgically. The aim of this study is to demographically review surgically treated patients with spinal deformity and to contribute to the literature by classifying their deformities. Material and Method: In this study, demographic characteristics of patients operated for spinal deformity at the Department of Orthopedics and Traumatology of Turgut Özal Medical Center were investigated between 2011 and 2018.The patients were divided into three main groups: scoliosis, kyphosis and hypokyphosis. The SRS Classification was used for the classification of scoliosis patients. Adolescent idiopathic scoliosis patients were also classified according to the Lenke Classification. Kyphosis patients were classified according to their etiology. Results: Of 485 patients treated surgically, 341 (70.4%) had scoliosis, 141 had kyphosis (29%), and three (0.06%) were patients with thoracic hypokyphosis deformities. The mean age of our patients was 16.25 (± 9.6). The number of female patients was 285 (58.5%) and the number of male patients was 200 (41.2%). Medulla spinalis pathology was observed in 123 (25.3%) of these patients. When the patients questioned for extra-deformity additional disease in an inquest; 144 (29.6%) of them had at least one additional disease. The most important group in scoliosis patients was the group of idiopathic scoliosis with 146 patients. Among the adolescent idiopathic scoliosis, Lenke Type 1 was the most common deformity. Scheuermann patients accounted for more than half of the patients with kyphosis. Conclusion: The SRS classification is an important, detailed, practical and useful etiological classification for the scoliosis deformities. However, updating of this classification method will be useful for the practice of scoliosis. Although Lenke classification is the most useful classification among Adolescent idiopathic scoliosis inducers, it remains an inadequate method for classification as it handles the deformity in two dimensions. Development of three-dimensional classification systems is mandatory for these patients.