Rotasyonel tromboelastometri ile yapılan fıbtem ölçüm parametrelerinin laboratuvar fibrinojen düzeyi ile ilişkisi
Correlation between rotational thromboelastometry fibtem parameters with laboratory fibrinogen levels
  1. Tez No: 549352
  2. Yazar: ESRA MURAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İLKSEN TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ROTEM, FIBTEM, MCF, fibrinojen, donör hepatektomi, ROTEM, FIBTEM, MCF, fibrinogen, donor hepatectomy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Rotasyonel Tromboelastometri ile Yapılan FIBTEM Ölçüm Parametrelerinin Laboratuvar Fibrinojen Düzeyi ile İlişkisi Amaç: Rotasyonel Tromboelastometri (ROTEM), temel olarak pıhtının viskoelastik ve mekanik özelliklerini değerlendirerek hemostatik sistem hakkında genel bilgi veren bir analizdir. ROTEM'in koagülasyon sisteminin izleminde, kan ve kan ürünleri transfüzyon ihtiyacının belirlenmesinde kullanım sıklığı artmıştır. Çalışmamızın amacı ROTEM FIBTEM parametrelerinin laboratuvar fibrinojen düzeyiyle korele olup olmadığını incelemektir. Materyal ve Metot: Canlı vericili karaciğer nakli için hepatektomi yapılması planlanan 30 donör çalışmaya dahil edildi. Hastalardan intraoperatif herhangi bir aşamada eş zamanlı kan alındı ve alınan kandan laboratuvarda Clauss yöntemiyle fibrinojen konsantrasyonu ve ROTEM'de fibrinojene en yakın parametre olarak değerlendirilen MCFFIBTEM ölçümü yapıldı. Bulgular: Eş zamanlı bakılan kanlarda Clauss yöntemiyle ölçülen fibrinojen değerlerinde %76 oranında hipofibrinojenemi görülmesine rağmen, MCFFIBTEM % 96,6 oranında normal aralıkta ölçüldü. Çalışmamızda Clauss fibrinojen konsantrasyonu ile MCFFIBTEM arasında kuvvetli bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Değerlendirmemizde laboratuvar fibrinojen konsantrasyonuyla FIBTEM arasında zayıf derecede korelasyon bulunmuş olup, standart koagülasyon testleriyle karşılaştırma amaçlı daha çok sayıda hasta içeren çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Rotational Thromboelastometry (ROTEM) is an analysis that gives general information about hemostatic system by evaluating visco-elastic and mechanical properties of clot. ROTEM has been used frequently to evaluation of coagulation system, and in the determination of the need of blood and blood products for transfusion. The aim of our study was to examine whether ROTEM FIBTEM parameters correlate with laboratory fibrinogen concentration with Clauss method. Materials and Methods: Thirty donors who were planned to undergo donor hepatectomy for live donor liver transplantation were included in the study. Intraoperative simultaneous blood samples were taken from the patients and was measured by the Clauss method of the fibrinogen concentration and MCFFIBTEM as the nearest parameter to the fibrinogen of ROTEM. Results: Although the presence of hypofibrinogenemia was seen in 76% of the fibrinogen levels measured by the Clauss method, MCFFIBTEM was measured at a normal range in the patients of 96.6%. In our study, high degree of correlation was not found between Clauss fibrinogen concentration and MCFFIBTEM. Conclusion: There was a weak correlation between laboratory Clauss fibrinogen concentration and FIBTEM in our study and larger patient studies were needed.