Kompozit iplik üretimi ile denime alternatif kumaş tasarımı
Imagining alternative production of denim garments via compozite yarn production
- Tez No: 549432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM DAVULCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim, desenlendirme, kompozit iplik, reaktif ve indigo boya, Denim, patterning, composite yarn, reactive and indigo dye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Denim, çözgüsü indigo boyalı dimi kumaştır, atkıda çok çeşitli iplikler kullanılmaktadır. Günümüzde denim kumaşlar ve terbiye işlemleri geliştirilerek, tüketicinin denim giysilere olan ilgisi taze tutulmaya çalışılmaktadır. Denim kumaşların sağlam bir yapıya sahip olması, yıkama işlemleri ile çok farklı efekt almaları, konfor açısından müşteri beklentilerini karşılaması tercih edilmesinde önemli faktörlerdir. Müşteri istekleri doğrultusunda, klasik denim kumaşlara alternatif olarak farklı lif karışımlarından ve farklı boyalarla boyanmış denim kumaş üretimi her geçen gün artmaktadır. Bu tez çalışmasında kompozit iplik kullanarak denim kumaşlara farklı efektler verilmeye çalışılmıştır. İplik merkezinde siyah ve beyaz filament tekstüre polyester ipliği pamuk lifi ile sarılarak elastanlı kompozit iplik üretimi gerçekleştirilmiştir. Kompozit ipliklerin pamuk kısmı reaktif ve indigo boya ile çektirme yöntemine göre numune bobin boyama makinasında boyanmıştır. Boyalı kompozit iplikler dokuma işleminde atkı ipliği olarak kullanılmıştır. Üretilen kumaşlarda çözgü ipliği olarak ise indigo boyanmış ve boyasız (ham) olmak üzere iki farklı iplik kullanılmıştır. Kumaşlara farklı koşullarda yıkama işlemleri uygulanarak efekt verilmesi sağlanmıştır. Çalışma kapsamında klasik denim kumaşlarda elde edilen efektlerden farklı görünümler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Denim, the warp twill is indigo dyed, a wide variety of yarns are used in the weft. Today, denim fabrics and finishing processes are developed and the interest of the consumer in denim clothing is kept fresh. The fact that denim fabrics have a solid structure and that they get very different effects with washing processes are important factors in order to meet customer expectations in terms of comfort. As an alternative to classic denim fabrics, the production of denim fabrics dyed with different fiber blends and different dyes is increasing every day. In this thesis, it is tried to give different effects to denim fabrics by using composite yarn. In the center of the yarn, the polyester yarn of the black and white filament textured yarn was wrapped with cotton fiber to produce elastane yarn. The cotton portion of the composite yarns was dyed on the sample bobbin dyeing machine according to the method of extraction with reactive and indigo dye. Dyed composite yarns were used as weft yarn in weaving process. As for the warp yarns produced in the fabric, it used two different yarns: indigo dyed and unpainted. Effect is given to fabrics by applying washing processes in different conditions. Within the scope of the study, different views were obtained from the effects obtained in classical denim fabrics.