Ring kompozit iplik üretiminde birleşme şeklinin iplik ve kumaş performansı/özellikleri üzerindeki etkisi
Effect of combination type on yarn and fabric performance / characteristics in ring composite yarn production
  1. Tez No: 876158
  2. Yazar: ONUR DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BABAARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Lifler (kesikli ve filament), Hibrit/kompozit iplik, Ring Eğirme Siro-Ring Eğirme, İplik özellikleri, Denim kumaş özellikleri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tekstil endüstrisinde hammadde olarak kullanılmakta olan liflerin (kesikli ve filament formunda) farklı yöntemlerle bir araya getirilmesi sonucu tamamen yeni yapı ve özelliklere sahip hibrit/kompozit iplikler geliştirilebilmektedir. Son yıllarda bu alanda teknolojik açıdan önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmelerin seri üretime aktarılması ile de katma değeri yüksek ürünlerin tasarımı ve üretimi mümkün olmaktadır. Bu çalışmada, ring iplik eğirme sistemi üzerinde kesikli ve filament lif yapılarının hibrit/kompozit iplik yapıları üretmek üzere birleşme şekilleri ve bunun etkisi üzerinde durulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak sistem üzerinde yapılan değişikliklerle 10 farklı şekilde birleşme durumu ile iplik üretimleri gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde üretilen ipliklerin yapı ve özellikleri incelenerek, iki farklı numune grubunda üretilen ipliklerden denim kumaşlar tasarlanarak performans özelliklerine bakılmıştır. Kalite-kontrol aşamasında, üretilen numunelerin iplik testleri (kopma mukavemeti ve uzaması, düzgünsüzlük, ince yer, kalın yer, neps, tüylülük) ile kumaş testleri (kopma mukavemeti ve uzaması, elastikiyet, kalıcı uzama (growth), recovery, aşınma mukavemeti ve boncuklanma direnci, boyutsal stabilite) gerçekleştirilerek, gerekli incelemeler yapılmıştır. Gerektiğinde iyileştirilmelere de gidilerek, istatiksel analizler yapılmıştır ve test sonuçları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of combining the fibers (staple and filament form) used as raw materials in the textile industry with different methods, completely new hybrid/composite yarns with structure and properties can be developed. In recent years, there have been significant technological developments in this field. By transferring these developments to mass production, it is possible to design and manufacture products with high added value. In this study, it is aimed to focus on the combination of staple and filament fiber structures to produce hybrid/composite yarn structures and its effect on the ring spinning system. For this purpose, with the changes made on the system, yarn production was carried out in 10 different ways. By examining the structure and properties of the yarns produced in this way, denim fabrics were designed from yarns produced in two different sample groups and their performance properties were examined. In the quality-control phase, yarn tests (breaking strength and elongation, unevenness, thin places, thick places, neps, hairiness) and fabric tests (breaking strength and elongation, elasticity, permanent elongation, recovery, abrasion resistance and pilling) of the produced samples resistance, dimensional stability) were performed and necessary examinations were made. Improvements were made when necessary, statistical analyzes were made and test results were interpreted. KeyWords: Single Fibers (staple and filament), Hybrid/composite yarn, Ring Spinning, Siro-Ring Spinning, Yarn properties, Denim fabric properties