Son dönem Stoa felsefesinde ölüm
Death in the recent epoch Stoic philosophy
- Tez No: 549436
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜRŞAD SİNAN ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Stoa, Ölüm, Cicero, Seneca, Epiktetos
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma,Stoa felsefesinin ölüm anlayışını ve bu ölüm anlayışının felsefe tarihindeki yerini ve önemini belirlemek için hazırlanmıştır.Araştırmanın asıl amacı yaşamın bir diğer yüzü olan ölüm düşüncesini kavramak,Stoa felsefesi içerisindeki önemini ele almak böylece ölümün kötü bir olgu olmadığını, ölüm korkusunun anlamsızlığını ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra Stoacı ölüm fikrinin oluşmasında etkili olan filozofların düşünceleri ortaya konulup, Stoacı ölüm anlayışının düşünce tarihinde bıraktığı izler açıklığa kavuşturulmaya çalışılacaktır.Tezimizin birinci bölümünde,Stoa felsefesinde ölüm anlayışınaetki eden düşünceleri, ikinci bölümde son dönem Stoa filozofları; Cicero(İÖ. 106-43)Annaeus Seneca (İÖ. 3-65), Epiktetos (İS. 50-130)ölüm felsefeleri üçüncü bölümde ise genel olarak son dönem Stoa felsefesinde ölüme bakış üzerinde çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Thisstudy has beenpreparedtoindicatetheunderstanding of deathanditsplaceandimportance in thehistory of philosophy. The main aim of theresearch is tocomprehendthethought of deathwhich is anotherside of life andtotakeitsimportancewithinthephilosophy of stoa, thustorevealthatdeath is not a badphenomenonandthatthefear of death is meaningless. Inaddition, thethoughts of thephilosopherswhoareinfluential in thecreation of theStoicdeath idea will be presentedandthetraces of theStoicdeathconceptwill be triedto be clarified. Inthefirstpart of thisthesis, thethoughtswhichinfluencestheunderstanding of death in Stoa philosophy, İn thesecondpart, thedeathphilosophy of thelastperiodStoicphilosophersCicero (BC 106-43) Annaeus Seneca (BC 3-65), Epiktetos(OS. 50-130), and in thethirdchapter, theunderstanfing of death in thelastperiod of stoa philosophywill be studied. KeyWords: Stoa, Death, Cicero, Seneca,Epictetus.