Bir mülteci kampında gündelik hayat: İslahiye kampı
The everyday life in camp: Islahiye camp example
  1. Tez No: 549477
  2. Yazar: CEMİLE BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Sığınmacılar, Mülteci Kampı, Kamp Sosyolojisi, Yaşam Kalitesi, Yaşam Doyumu, Syrian Refugees, Refugee Camp, Sociology of Camp, Quality of Life, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye hem komşu ülkelerde yaşanan siyasi krizlerin etkisinden kaçmaya çalışan bireyler için güvenli bir liman, hem batı ve kuzey bölgelerde bulunan ülkelere göç etmek isteyenler için transit geçiş bölgesi hem de komşularına göre daha iyi şartlarda çalışma fırsatı sunan ve iş gücü gereksinimi olan bir ülke konumundadır Suriye'de iç karışıklıkların tırmanması sonucu, Suriye halkının yarısından fazlası yaşadığı bölgeleri terk etmek zorunda kalmıştır. Suriye'yi terk etmek zorunda kalan insanların yarısından fazlası Türkiye'de yaşamaya başlamıştır. Suriyelilerin büyük bir bölümü kamplarda, kampların dışında ve farklı şehirlerde yaşamaktadır. Suriyeli Mülteci Kampındaki yaşamın tüm boyutlarıyla ele alındığı araştırmaların sayısı oldukça azdır. Bu tezde İslahiye Suriyeli Sığınmacılar kampında kalan bireylerin, kamp yaşamına ilişkin görüşlerinden hareketle mülteci kamplarındaki yaşam çok boyutlu ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin kamp içerisindeki yaşamlarını, yaşam kalite ve doyumlarını onların görüşleri açısından betimlemek ve bu konudaki değişimleri“kamp sosyolojisi”temelinde açıklamaktır. Bu amaçla Türkiye'de kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin görüşlerine göre kamp içerisindeki yaşam nasıl olduğu ve Türkiye'de kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin yaşam kalitesi ve yaşam doyumu algıları çok yönlü olarak ele alınmıştır. Gaziantep'te İslâhiye Suriye Mülteci Kampındaki yaşamın çok yönlü olarak analiz edildiği bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Karma araştırma yöntemi ile çalışmada önce nitel araştırma yönteminin ilkelerine uygun olarak Suriyeli katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, daha sonra ise nicel araştırma yöntemleri ile araştırma kapsamındaki bireylere ölçekler uygulanmıştır. Bu kapsamda iki araştırma yöntemiyle elde edilen bulgular bir araya getirilerek yorumlanmıştır. Araştırma AFAD' a bağlı İslâhiye Suriye Mülteci Kampında barınmakta olan Suriyelikatılımcılar üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya ve araştırma sorularına gönüllü olarak cevap veren 22 Suriyeli mülteci araştırma grubuna alınmıştır. Kampta yaşayan katılımcıların araştırma konusu olan kamp yaşamına ve sorunlarına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu, dünya sağlık örgütü yaşam kalitesi ölçeği ve yaşam doyum ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre kamplarda yaşayan Suriyeli sığınmacıların sosyo-ekonomik durumlarının oldukça düşük düzeyde ve basit bir yaşam tarzına sahip olduğu görülmektedir. Katılımcıların görüşlerine göre kampın tercih edilme nedenlerinden en önemlileri, burasının konforlu, düzenli ve hizmetlerin niteliğinin yüksek olması ile Suriyeli sığınmacıların dışarıda yaşamlarını idame ettirme açısından yeterli sosyo-ekonomik düzeye sahip olmamaları gösterilmektedir. Sığınmacılara göre kamp ortamı birçok açıdan dışarıya göre daha güvenilir bir ortam sağlamaktadır. Araştırma bulgularına göre Suriyeli sığınmacıların kampta kendileri için en çok sorun olan ve rahatsız edici durumların ise yangın tehlikesi, temizlik, su ve elektrik kesintilerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Bununla birlikte kamptaki düzensiz işleyişler, kapısının erken kapanması, malzeme kalitesizliği ve hırsızlık da kısmen sorun olarak dile getirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu kampta kalmak istemektedirler. Kampta kalan Suriyeli mülteciler kamp içerisinde dil, kültür ve gelenekleri dış ortama göre korumanın daha kolay dolduğunu ifade etmişlerdir. Ülkelerinden herhangi bir sebeple göç eden insanların kendi kültürlerini yaşama imkânı sağlanması sınırların ötesinde bile olsa insani bir gerekçedir. Kamp ortamındaki sosyal ilişkilerin niteliğine bakıldığında Suriyeli sığınmacıların tamamı sadece aile ve akrabalarla değil kamp içerisinde herkesle ilgilendiklerini ve etkileşime girdiklerini ifade etmişlerdir. Araştırmada Suriyeli sığınmacıların kamp yaşamına ilişkin taleplerinden birisi de kampta daha fazla sosyal etkinlik ve programın düzenlenmesi konusundadır. Araştırmanın ikinci boyutunda ise katılımcılara Dünya Sağlık Örgütünün Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Yaşam Doyumu ölçeklerinin uygulanmasıyla ortaya konan bulgulara ilişkindir. Yaşam Kalitesi ölçeğinin alt boyutlarından ve toplamından elde edilen puanlara göre Suriyeli sığınmacıların psikolojik, sosyal, çevresel ve toplam yaşam kalitesi algılarının düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Diğer taraftan Yaşam Doyum Ölçeğinin uygulama sonuçlarına göre katılımcıların yaşam doyum algılarının oldukça düşük düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey is a safe haven for individuals trying to escape from the influence of political crisis in the neighboring countries, a transit area for those who want to migrate to countries located in the western and northern regions and also a country that offers the opportunity to work in better conditions than its neighbors and needs a workforce. As a result of the escalation of internal turmoil in Syria, more than half of the Syrian people were forced to leave the areas where they live. More than half of the people who were forced to leave Syria began to live in Turkey. Most of the Syrians live in camps, outside the camps and in different cities. The number of researches in all aspects of life in the Syrian Refugee Camps are very low. In this thesis, the lives of the people living in the refugee camps of the Islahiye Syrian Refugee Camps were studied in multi-dimensional perspective based on their opinions about camp life. The aim of this study is to describe the lives of the people living in the camp of Syrian refugees, to describe the quality of their lives and their satisfactions in terms of their views and to explain the changes on the basis of“camp sociology”. For this purpose, how the life in the camp, their perceptions of quality of life in the camp and life satisfaction were investigated as multidimensional way according to the views of the Syrian refugees living in the camps in Turkey In this study, a mixed research method was used in this study in which life in the Islahiye Refugee Camp in Gaziantep was analyzed. In the study with mixed research method, firstly semi-structured interviews were conducted with Syrian participants in accordance with the principles of qualitative research method. Then, as a quantitative research method scales were applied to the individuals in the scope of the research. In this context, the findings obtained by two research methods were gathered and interpreted. The research was carried out on Syrian refugees living in Islahiye Syrian Refugee Camp which is run by AFAD. Twenty-nine Syrian refugee respondents who voluntarily responded to the study questions were included in the study.The semi-structured interview form, the world health organization quality of life scale and life satisfaction scales were used in order to reveal the views of the participants living in the camp about the life and problems of the camp. According to the findings of the study, it is seen that the socio-economic status of the Syrian refugees living in the camps has a very low socio-economic level and a simple lifestyle. According to the participants' opinions, the most important reasons for choosing the camp are the comfortable, regular and high quality of services and the lack of adequate socio-economic status of Syrian refugees to maintain their lives outside of the camp. According to the asylum seekers, the camp environment provides a more reliable environment in many aspects. According to the findings of the research, it is seen that the most problematic of the Syrian refugees in the camps and the disturbing situations are the fire hazard, cleanliness, water and power outages. However, irregular operations in the camp, the early closure of the door, the poor quality of the material and the theft were also partly expressed as problems. The majority of the participants want to stay at the camp. The Syrian refugees in the camps stated that it was easier to protect the language, culture and traditions in the camps compared to the external environment. When we look at the nature of social relations in the camp environment, all Syrian refugees stated that they were interested and interacted not only with family and relatives but also with everyone in the camp. In the research, one of the demands of the Syrian refugees regarding the camp life is about organizing more social activities and programs in the camp. The second dimension of the research is related to the findings of the Quality of Life Scale of World Health Organization and the findings of the Life Satisfaction Scale. According to the scores obtained from the subscales and the total of the Quality of Life Scale, the psychological, social, environmental and total quality of life perceptions of the Syrian refugees were found to be low. On the other hand, according to the results of the Life Satisfaction Scale, life satisfaction perceptions of the participants were found to be quite low.