Şiddet ve göç sarmalında Ezidi kadınlar: Bir mülteci kampında geçmişin izini sürmek
Ezidi women in the spiral of violence and migration: Tracing the history in a camp
  1. Tez No: 580689
  2. Yazar: ADİLE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ezidiler, Ezidi Kadınlar, Şiddet, Göç, Ataerki, Kadına Yönelik Şiddet, Ezidis, Ezidi Women, Violence, Migration, Patriarchy, Violence against Women
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, Şengalli Ezidi kadınların maruz kaldıkları IŞİD şiddetini ve bunun bir sonucu olarak meydana gelen göç tecrübelerini ele almaktadır. Ağustos 2014 itibariyle başlayan IŞİD şiddeti devam etmektedir; nitekim IŞİD'in elinde sayısı tam olarak bilinemese de halen Ezidi kadınlar var. Çalışmanın amaçlarından biri de ataerkinin savaş zamanlarında ve çatışmalı ortamlarda kadına yönelik şiddetin daha korkunç boyutlara ulaştığı gerçeğini ortaya koymaktır. Birçok Ezidi kadın, IŞİD tarafından ya öldürüldü ya da zorla alıkonulup tecavüze uğradı. Köylerinden göç edebilen kadınlar ise mülteciliğin getirdiği sorunlarla baş etmeye çalışmakta. Şengal'den Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca köyüne göç eden Ezidi kadınların şiddet ve göç deneyimlerine odaklanan bu çalışma, etnografik yöntemle yapılmıştır. Karşılaştırmalı bir biçimde Ezidiliğin ne olduğuna dair bilgilerin tartışıldığı ilk bölümün ardından şiddet ve göç olgularına dair kuramsal bir çerçeve çizilerek devam edilmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise Uğurca kampındaki Ezidi kadınlar, sözü devralmaktadır. Çalışmanın öznesi olan Ezidi kadınlar IŞİD şiddetini, göç yolunu, mülteciliği ve duygularını aktarmışlardır. Bu çalışma, IŞİD şiddetine maruz kalan ve göç eden Ezidi kadınların yaşadıklarını ve hissettiklerini anlama gayretinin bir parçasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain migration experiences by Ezidi Women from Sinjar Mountain after facing violence by Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL). Violence by the ISIL is ongoing since August 2014 even though the number of hostage women is unclear; it claims that the number is quite high. One of important aim of this study to expose horrific dimension violence against women by patriarchy during the era of armed violence and war. Many Ezidi women either have been killed by the ISIL or forced sexual exploitation. Ezidi Women fled from their homeland had to challenge with problems occurred by being refugee. This study focus on migration experiences by Ezidis Women during migration from Sinjar Mountain to Uğurca Village in Beşiri, Batman (Southern-east of Turkey) and ethnographic is the main method of the study. In the first section of the study, definition on Ezidism is discussed comperatively; the concept of violence and migration with theoretical framework is designing following section of the study. Ezidi Women reside in Uğurca Camp are talking about their migration experiences at the final section of the study. The main agent of study Ezidi Women talking about violence by the ISIL, migration path, immigration and their feelings. This study is an important effort to understand life experiences of Ezidi women facing violence by the ISIL.