6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun işçi ve işveren ilişkisi üzerine etkisi
The effect of the Law No. 6698 on the Protection of Personal Data on the relationship between employees and employers
  1. Tez No: 743119
  2. Yazar: SİMRU TEKTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN AVCI BRAUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: kişisel verilerin korunması, işçi işveren ilişkisi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, İş Kanunu, protection of personal data, employee-employer relationship, Personal Data Protection Law, Labour Law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmanın amacı, esasen eski bir tarihi olan ve fakat ülkemizde daha yeni yeni önemi anlaşılan kişisel verilerin korunması hakkını işçi işveren ilişkisi açısından incelemek, işçi ve işverenlerde veri koruma hukukundan doğan hak ve yükümlülüklerin kapsamına dair bir bilinç oluşturmaktır. Bu bağlamda, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 'nun yürürlüğe girmesi akabindeki sürecin işçi işveren ilişkisine olan etkisi, çalışmamızda dört ana başlık altında incelenmiş, işlenen konulara uygun düştüğü ölçüde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından verilen karar ve yayımlanan kamuoyu duyurularına yer verilerek Kişisel Verilerin Korunması Hukukunun iş ilişkisi üzerindeki güncel etkilerine değinilmeye çalışılmıştır. Buna göre, birinci bölümde, kişisel veri kavramı ile kişisel verilerin korunmasına dair ulusal ve uluslararası düzenlenmelerden bahsedilmiş; ikinci bölümde, kişisel verilerin korunması ile iş hukuku arasındaki ilişki, veri koruma hukukunun genel ilkeleri ve hukuka uygunluk sebepleri dahilinde iş sözleşmesinin özellikleri ve uygulamada kullanılan veri işleme faaliyetleri açıklanmaya çalışılmış; üçüncü bölümde ise işçi ve işverenin hak ve yükümlülükleri dördüncü bölümde ise işçinin kişisel verilerinin ihlal edilmesi karşısında başvurabileceği idari yollar, özel hukuk açısından öngörülen hukuki yaptırımlar ile Türk Ceza Kanunu'nu kapsamındaki cezai yaptırımlar işlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın, alışılagelmiş olan işyeri uygulamalarını, çoğu zaman iş ilişkisinin getirdiği yükümlülükler olarak kabul ederek çalışma hayatında var olmaya çalışan tüm işçi ve işçi adaylarına, kişisel verilerin korunması kavramının ve hakkının önemini aşılamasını dileriz.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the right to protect personal data, which has an old history but has recently become important in our country, in terms of employee- employer relationship, and to create an awareness of the scope of rights and obligations arising from data protection law on employees and employers. In this context, the effect of the process after the enactment of the Personal Data Protection Law numbered 6698 on the employee-employer relationship has been examined under four main headings in our study; we tried to touch upon the current effects of the personal data protection law by including the decision made by the Personal Data Protection Board and the published public announcements, to the extent appropriate to the topics covered in our study. In the first section, the term of personal data and national and international regulations on the personal data protection have been mentioned; in the second part, the relationship between the personal data protection and labour law, the features of the employment agreement within the scope of the general principles of data protection law and the reasons for compliance with the law, and the data processing activities used in practice have been tried to be explained and in the third section, the obligations and rights of the employees and employers are examined and in the forth section, the administrative ways that an employee can apply in case of violation of his personal data, legal sanctions provided for in terms of private law and criminal sanctions under the Turkish Criminal Code have been tried to be discussed. We hope that our study will instil the importance of the term and right of the personal data protection to all employees and candidate employees who try to exist in business life, by accepting the usual workplace practices as the obligations of the employment relationship.