461 numaralı Elbistan Şerʽiye sicilinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (H. 1310-1317 / m.1892-1900 )
The transcription and evaluation of the 461 numbered Elbistan Muslim Judge Register (H. 1310-1317 / m.1892-1900 )
  1. Tez No: 549510
  2. Yazar: HAKAN BOLULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ALPASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadı, Şerʽîye Mahkemesi, Şerʽiye Sicili, Elbistan, Osmanlı Devleti, Kadi, Court of Sheri'a, Register of the Sheri'a, Elbistan, Ottoman State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzün hakimlerinin Osmanlı Devleti'ndeki karşılığı kadılardır. Mamafih kadıların görev çeşitlilikleri ve selahiyetleri hakimlerikinden çok daha fazlaydı. Askerî ve sivil yetkilere haiz olan kadılar merkezin taşrada muhatap olduğu en önemli merci idi. Her türlü duyuru, yapılması istenen emirler kadılar aracılığıyla ahaliye duyurulur ve yerine getirilmesinden yine o sorumlu olurdu. Mahkeme başkanlığının yanında bir müfettiş bazen bir belediye başkanı gibi haraket ederdi. Şerʽîye Mahkemeleri kadıların başkanlığında Tanzimata kadar geniş yetkilere sahip ve her türlü davaya bakan mahkemelerdi. Bu mahkemelerde bizzat kadının oluşturduğu belgeler yanında Padişah, Sadrazam, Beylerbeyi vb. devlet ricalinin gönderdiği evraklar da kaydedilirdi. Dolayısıyla Şerʽîye Sicilleri Osmanlı Devleti'nin ve toplumunun bir aynası aynası niteliğindedir. Ve bu belgeler layıkıyla incelenmedikçe Osmanlı tarihi ve toplum yapısı hakkında yapılan mütalalar daima eksik kalacaktır. İncelenen defter Tanzimat Dönemi'nde Nizamiye Mahkemelerinin alt basamağını oluşturan Bidayet Mahkemesinin hükümlerini ihtiva etmektedir. Bu çalışmada 461 numaralı Elbistan Şer'iye Sicilindeki 156 adet belge transkript edilerek, özetleri verildi. Şer'iye Mahkemeleri ve çalışanları hakkında bilgiden sonra Elbistan'ın kısa tarihçesi ve 19. Yüzyılın son çeyreğindeki sosyal, ekonomik vb. durumları diğer defterlerden de yararlanılarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Today's judges are Kadi in the Ottoman Empire. However, the task diversity and authority of the kadis was more than judges'. Kadis who has Military and civilian officials were the most important authorities in the country. All kinds of announcements, orders to be made through the Kadis and the Kadi himself would be responsible for them again. In addition to the presidency to the court, the Kadi would sometimes act like an inspector or a mayor. The Shari'a courts were courts with wide powers and all kinds of judgments in the presidency of the Kadis until the reforms. In these courts, the documents that the the Kadi created himself, as well as the Sultan, Grand Vizier, Beylerbeyi and so on. It was recorded in the documents sent by the state ricalin. Therefore, the sherries are a mirror of the Ottoman State and society. And unless these documents are properly examined, the opinions made about Ottoman history and society structure will always be missing. The book examined contains the provisions of the Court of Appeal which constitutes the lower level of the Court of Jurisdiction in the Tanzimat Period. In this study, 156 documents in Elbistan Sharia Registry numbered 461 were transcribed and summarized. A brief history of Elbistan and information on social, economic, etc. in the last quarter of the 19th century. their status was evaluated by using other books.