Aile hekimliği asistanlarının kadına yönelik aile içi şiddeti tanıma ve bildirme konusunda tutum ve davranışları
Attitudesand behaviors of family medicine residents on recognition and reporting of violence against women
- Tez No: 549532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA İREN AKBIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Bilgi düzeyi, Kadına yönelik şiddet, Tutum, Attitude, Family medicine, Level of Knowledge, Violence against women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Ankara İlinde, eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan aile hekimliği asistan doktorlarının kadına yönelik şiddet konusundaki bilgi birikimleri, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 15 Ocak 2018-15 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dört eğitim ve araştırma hastanesinde (Ankara E.A.H., Numune E.A.H., Dışkapı E.A.H., Keçiören E.A.H.) görev yapan aile hekimliği asistanları çalışmaya davet edildi.Çalışma hakkında bilgi verildikten sonra, katılmayı kabul eden 150 aile hekimliği asistanı ile çalışma gerçekleştirildi.Hekimlerin sosyodemografik verileri kaydedildi. Kadına yönelik şiddetle ilişkili soruları içeren bir anket kullanıldı. Çalışmada“Hemşire, Ebe ve Hekimlerin Kadına Yönelik Şiddet Belirtilerini Tanımalarına İlişkin Ölçek”(Bilgi ölçeği) ve“Hemşire, ebe ve hekimlerin kadına yönelik şiddetle ilgili tutum ölçeği”(Tutum ölçeği) uygulandı. Bulgular:Çalışmaya katılan hekimlerin yaş ortalaması 33,5 ± 8,2 yıldı.% 69,3'ü kadındı ve %58.7'si evliydi. Hekimlerin sadece %20,7'si aile hekimliği eğitimi sırasında kadına yönelik şiddetle ilişkili eğitim almıştı. Hekimlerin yaklaşık dörtte üçü çalışma hayatında kadına yönelik şiddetle karşılaşmıştı. Buna rağmen hekimlerin sadece üçte biri kadına yönelik şiddet konusunda bildirim prosedürlerini biliyordu. Ortalama bilgi ölçeği skoru 20,6 ± 3,1, ortalama tutum ölçeği skoru 16,6 ± 2,5'ti.Hekimlerin bilgi ölçeği skoruna göre %15,3'ü kadına yönelik şiddeti tanımaya yönelik bilgi düzeyi“yeterli”, %78,7'si kısmen yeterli düzeydeyken, %6'sı yetersizdi.Bilgi ölçeğinin fiziksel belirtiler alt ölçeği evlilik süresi ile, duygusal belirtiler alt ölçeği çocuk sayısı ile pozitif yönde koreleydi. Tutum ölçeği yaş, evlilik süresi ve toplam hekimlik süresi ile pozitif yönde koreleydi. Sonuç:Ankara'da, eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan aile hekimliği asistan doktorlarının kadına yönelik şiddet hakkındaki bilgi düzeyleri kısmen yeterliydi. Hekimlerin çoğu kadına yönelik şiddet hakkında pozitif tutum sergilemekteydi.
Özet (Çeviri)
Aim: Theaim of this study was to evaluate the knowledge, attitudes and behaviors of family medicine resident doctors working at training and research hospitals in Ankara Provinc, Materials and methods: The study was conducted between January 15th 2018 and January 15th 2019. Family medicine resident doctors working in four training and research hospitals (Ankara, Numune, Diskapi and Kecioren Hospitals) were invited .After giving information about the study, 150 family medicine assistants agreed to participate in the study. Sociodemographic data of physicians were recorded. A question about violence about women was used.“The Form of the Nurse, the Midwife and the Physicians to Recognize the Symptoms of Violence against Women”(Knowledge scale) and“Attitude scale of the nurse, midwife and physicians about violence against women”(Attitude scale) were administered to the participants. Results: Themeanage of the participants was 33.5 ± 8.2 years. 69.3% was female. 58.7 % was married. Only 20.7% of the physicians was educated on violence against women during the family medicine education. About three-quarters of physicians had encountered violence against women at work. However, only one-third of the physicians knew procedures of reporting about the notification regarding violence against women. The mean knowledge scale score was 20.6 ± 3.1 and the mean attitude scale score was 16.6 ± 2.5. According to the knowledge scale of the physicians, 15.3% of the knowledge level of physicians was sufficient, 78.7% was partially sufficient and 6% was insufficient to recognize violence against women. The physical symptoms subscale of the knowledge scale correlated positively with the marriage duration, and th eemotional symptom subscale correlated positively with the number of children. The attitude scale correlated positively with age, marriage duration and total time of profession. Conclusion: The family medicine residents' level of knowledge working in training and research hospitals in Ankara is partially adequate about identifying violence against women. Most of the physicians were demonstrating positive attitudes about violence against women.