İstanbul'daki aile hekimlerinin ve aile hekimliği asistanlarının Skabiyez hakkındaki bilgi beceri tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the Knowledge , Skills , Attitudes and Behaviors of Family Physicians and Family Medicine Assistants in İstanbul About Scabies
- Tez No: 930907
- Danışmanlar: PROF. DR. ACLAN ÖZDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Skabiyez (Uyuz), aile hekimi, hekim bilgi, beceri, tutum ve davranışları, Scabies (Scabies), family doctor, physician knowledge, skills, attitudes and behaviors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Skabiyez dünya genelinde görülen ve birçok ülkede halk sağlığı açısından tehlike arz eden bir hastalıktır. Birinci basamakta görev yapan birçok aile hekimi günlük pratiklerinde skabiyez ile sıklıkla karşılaşmakta ve zaman zaman tanı ve tedavide güçlükler yaşamaktadır. Bu çalışmada son yıllarda artan skabiyez vakalarına dikkate çekmekle birlikte İstanbul'da görev yapan aile hekimlerinin ve aile hekimliği asistanlarının skabiyez hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi, skabiyez teşhis ve tedavisinde beceri, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız İstanbul da görev yapan aile hekimleri ve aile hekimliği uzmanlığı eğitimi alan asistanlar arasında gerçekleştirilmiştir. Kesitsel tipte, analitik ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Literatür taraması yapılarak oluşturulan anket formları Ocak 2024 ile Nisan 2024 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden hekimler tarafından yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur.26 sorudan oluşan anket formunda sosyodemografik özellikler, skabiyez hakkında bilgileri, tedavi süreçlerindeki tutum ve davranışları sorgulanmıştır. Katılımcıların kişisel verileri ilgili kanuna uygun olarak korunmuştur. Bulgular: Çalışmaya 160 kişi erkek 219 kişi kadın olmak üzere toplamda 359 kişi katılmıştır. Çalışmaya alınan hekimlerin yaş ortalaması 41,56±9,72 olarak bulunmuştur Araştırmaya katılan hekimlerin ünvanı incelendiğinde ise Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlığı (SAHU) asistanı 87 kişi, Aile Hekimliği Uzmanlığı asistanı 17 kişi, Aile hekimi 203 kişi ve Aile Hekimliği Uzmanı 52 kişidir. Görev yapılan kuruma bakıldığında ise 331 kişi ile en fazla Aile Sağlığı Merkezi görülmüştür. Hekimlerin %92,76'sı (n= 333) tıp eğitimi sırasında skabiyez hakkında eğitim aldıklarını ifade ederken, asistanlık sırasında skabiyez hakkında eğitim alanlar katılımcıların %20,06'sını (n =72) oluşturmaktadır. Katılımcıların %75,14'ü hekimlik pratiği sırasında skabiyezle ilgili hizmet içi eğitim almamıştır. Tüm bilgi sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, bilgi puan toplamı 61,36±10,52 medyan 60,47 olarak bulunmuştur. Katılımcıların skabiyeze yönelik tutum ve davranışları yaş, cinsiyet, ünvan ve görev yapılan kuruma göre karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Yaş, Cinsiyet, Ünvan ve Görev yapılan kurumlar arasında bilgi puanı karşılaştırması yapılmış ve anlamlı p değerleri elde edilmiştir. Buna göre >50 yaş olanların bilgi puan ortalaması, 31-39 ve 40-49 yaş gruplarına göre daha düşüktür. Kadınların bilgi puan ortalaması, erkeklere göre daha yüksektir. Aile hekimi/Pratisyen hekim olanların bilgi puanı ortalaması, SAHU Asistanı ve Aile hekimliği uzmanı olanlara göre daha düşüktür. Mezuniyet sonrası ve hizmet içi eğitim planlamalarında skabiyeze yer verilerek hem hekimlerin bilgileri güncellenmeli hem de sürekli gelişimlerine katkı sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Scabies is a disease that is seen worldwide and poses a public health risk in many countries. Many family physicians working in primary care frequently encounter scabies in their daily practices and sometimes experience difficulties in diagnosis and treatment. In this study, it is aimed to measure the knowledge level of family physicians and family medicine assistants working in Istanbul about scabies and to evaluate their skills, attitudes and behaviors in the diagnosis and treatment of scabies, while drawing attention to the increasing number of scabies cases in recent years. Materials and Methods: Our study was conducted among family physicians working in Istanbul and assistants receiving family medicine specialization training. It is a cross-sectional, analytical and descriptive study. The questionnaire forms created by literature review were filled out by physicians who agreed to participate in the study between January 2024 and April 2024 through face-to-face interviews. The questionnaire form consisting of 26 questions questioned sociodemographic characteristics, knowledge about scabies, and attitudes and behaviors during the treatment process. The personal data of the participants were protected in accordance with the relevant law. Results :A total of 359 people participated in the study, 160 of whom were male and 219 were female. The average age of the physicians included in the study was found to be 41.56±9.72. When the titles of the physicians participating in the study were examined, 87 were Contracted Family Medicine Specialist (SAHU) assistants, 17 were Family Medicine Specialist assistants, 203 were Family physicians and 52 were Family Medicine Specialists. When the institution they worked at was examined, the highest number of people was Family Health Center with 331 people. While 92.76% of the physicians (n= 333) stated that they received training about scabies during their medical education, those who received training about scabies during their assistantship constituted 20.06% of the participants (n=72). 75.14% of the participants did not receive in-service training about scabies during their medical practice. When the answers given to all knowledge questions were examined, the total knowledge score was found to be 61.36±10.52, the median was 60,47. When the participants' attitudes and behaviors towards scabies were compared according to age, gender, title and institution, no significant difference was found. Conclusion: A comparison of knowledge scores was made between Age, Gender, Title and Institutions where the duty was held and significant p values were obtained. Accordingly, the knowledge score average of those aged >50 is lower than the 31-39 and 40-49 age groups. The knowledge score average of women is higher than men. The knowledge score average of those who are family physicians/General Practitioners is lower than those who are SAHU Assistants and Family Medicine Specialists. Scabies should be included in post-graduation and in-service training plans to both update the knowledge of physicians and contribute to their continuous development.