Süleymaniye Kütüphanesi Esad efendi bölümü 3424 numaradaki Mecmûa-i Kasâid (126b-165a varaklar arası transkripsiyonlu metin ve inceleme)
Süleymaniye Library Esad Efendi department Mecmûa-i Kasâid in the number 3424 (126b-165a transliterated text and inspection of leaves)
- Tez No: 549573
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Mecmû'a-i Kasâ'id, Ni'metî, mecmua, Classical Turkish literature, Mecmû'a-i Kasā'id, Ni'metî, mecmua
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Farklı şairlerden seçilen şiirlerin bir araya getirilmesiyle oluşan yazma eser şeklinde tanımlayabileceğimiz mecmua Klasik Türk edebiyatının önemli kaynaklarından biridir. Çalışmamızda Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi Bölümü 3424 numarada kayıtlı, istinsah kaydına göre 1039/1629 tertip tarihli, mürettibi ve müstensihi Ni'metî mahlaslı Bursalı Nakîb-zâde Ni'metullâh olan Mecmû'a-i Kasâ'id'in 126b-165a varaklar arasına yer verdik. Çalışmanın giriş bölümünde mecmua kavramı, mecmuaların önemi ve tasnifi konularına değinilmiştir. Birinci bölümde sırasıyla Mecmû'a-i Kasâ'id adlı eserin özellikleri ve müstensihi Ni'metî hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise yazma eserin ilgili varakları transkribe edilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise mecmuada yer alan şiirlerin ilgili divanlarda yer almayanlarını, mısra ve beyit sıralaması farklılıklarını, mecmuanın tertibi ile alakalı önemli hususları tespit ederek belirttik.
Özet (Çeviri)
Mecmua, which we can define as the manuscript composed of selected poems of different poets, is one of the most important sources in the classical Turkish literature. In our study, we have included foils between 126b and 165a of Mecmû'a-i Kasâ'id, wich is registered with number 3424, according to the copied recordar rangement dated 1039/1629 in Es'ad Efendi Department of the Süleymaniye Library and typesetter and scribal of which is Bursalı Nakîb-zâde Ni'metullâh with the pseudonym of Ni'metî. In the introduction of the study, the concept of mecmua, the importance and classification of mecmuas are discussed. In the first part, information about the features of the manuscript named Mecmû'a-i Kasâ'id and the scribal of it Ni'metî is presented. In the second part, the relevant foils of the manuscript are transcribed. In the conclusion part of the study, we have determined and specifiedthe poems included in the mecmua but not in the related divans, differences of verse and couplet sequence, and important issues about the organization of the mecmua.