Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi bölümü 3424 numaralı Mecmû'a-i Kasâ'id (165b-222a varak) (Transkripsiyonlu metin-inceleme)
Süleymaniye Library Es'ad Efendi section numbered 3424 Mecmû'a-i Kasâ'id (Leaves 165b-222a) (Transcribed text-analysis)
  1. Tez No: 461227
  2. Yazar: RUKİYE KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ERDOĞAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmû'a-i Kasâ'id, Ni'metî, XVI ve XVII. yüzyıl, Süleymaniye Kütüphanesi, Classical Turkish Literature, Mecmû'a-i Kasâ'id, Ni'metî, XVI and XVII centuries, Süleymaniye Library
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 434
Özet
Şiir mecmuaları, klasik Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Mecmualar, divanlara yansımamış şiir ya da üzerinde çalışılmamış eser barındırabilmeleri ve yazıldıkları dönemin edebî zevkini yansıtmaları açısından değerlidir. Çalışmamızda, Süleymaniye Kütüphanesi Es'ad Efendi Bölümü 3424 numarada bulunan, istinsah kaydına göre tertip tarihi H1039/M1629, mürettibi ve aynı zamanda müstensihi şair Ni'metî olan“Mecmû'a-i Kasâ'id”in 165b-222a varaklar arası üzerinde durulmuştur. 338 varaktan oluşan bu mecmuada XV, XVI ve XVII. yüzyıllarda yaşamış bazı şairlerin şiirlerine yer verilmiştir. Çalışmamız, mecmualar hakkında genel bilgilerin sıralandığı giriş bölümü, mecmuanın geneli ve 165b-222a varaklar arasının tanıtıldığı bölüm, yazma eserin transkripsiyon harfleriyle günümüz yazısına çevrildiği bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Metni hazırladıktan sonra mecmuadaki şiirleri bilimsel yayınlarla karşılaştırdık. Divanlarda bulunmayan şiirleri de ayrıca belirttik. Çalışmamız, klasik edebiyatımızın metin kaynakları arasında olan şiir mecmualarının önemine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The poetry mecmuas have a crucial place in Classical Turkish literature. Mecmuas are valuable in terms of reflecting literary pleasure of the works period and including poems that hasn't been reflected to divan yet and the works that wasn't worked on. Our study is mostly related to the pages 165b-222a of Mecmû'a-i Kasâ'id written by the poet, compiler and calligrapher Ni'metî. The book is registered in Es'ad Efendi Section with the number 3424 in Süleymaniye Library. According to its copy record, the book was compiled in H1039/M1629. In thıs 338 leafed mecmua, there are the poems of some poets lıved ın XV, XVI and XVII centuries. The study is made up of an introduction part including general information on the Mecmuas, a section informing the readers about the whole Mecmua and the pages 165b-222a, a section consisting of a translation of the book into new Turkish with transcription letters and a conclusion part. After preparing the text of poems in mecmuas, we compare the scientific publications. We also indicated the poems that are not presentin Divan poetry. Our study aims to draw attention to the mecmuas of poetry amang the classical text sources of ourt literature.