Tedarik zincirinde soğuk zincir uygulamaları ve bir araç rotalama problemi çözümü
Cold chain applications in a supply chain and a vehicle routing problem solution
  1. Tez No: 549591
  2. Yazar: NİLAY BANAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEKİN ÇAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri, soğuk zincir yönetimi, araç rotalama, süpürme algoritması, Supply chain, cold chain management, vehicle routing, sweeping algorithm
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma ile endüstride her gün üzerinde çalışılan ve gelişime açık tedarik zincirinde soğuk zincir uygulamaları incelenmiş olup, ötesinde bu çalışma bir araç rotalama problemi ile örneklendirilmiştir. Tedarik zincirinde yapılan iyileştirmelerin şirketlerin bünyesinde bir katkı sağlaması yanı sıra, ürün kalitesinin de bozulmadan son tüketiciye ulaşmasında büyük bir faydası vardır. Bu anlamda yapılan çalışmaların devamlılığı ve endüstride kullanılır hale gelmesi ile kalite algısı artmakta, bu son tüketiciye müşteri memnuniyeti olarak yansımaktadır. Bununla beraber işletmeler için maliyetlerin düşürülmesi söz konusu olduğundan, araç rotalama ile bu maliyetlerin dengelenmesi mümkündür. Bu çalışmada maliyetlerin düşürülmesi için araç rotalama çalışmalarının çözümünde, en yakın komşu, süpürme ve tasarruf algoritması olarak 3 farklı yöntem üzerinden ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, cold chain applications in the supply chain which are worked on everyday in the industry and are open to development are examined and beyond, this study is exemplified by a vehicle routing problem. In addition to contributing to the improvements in the supply chain, the company also has a great benefit in reaching the final consumer without compromising the quality of the products. In this sense, the perception of quality is increased with the continuity of the works carried out and being used in the industry. However, it is possible to balance these costs by means of vehicle routing as the costs for the enterprises are reduced. In this study, in order to reduce the costs, 3 different methods are handled as, the closest neighbor, sweeping and saving algorithm.