Sağlık çalışanlarının palyatif bakım tecrübesinin manevi destek açısından değerlendirilmesi (Konya Eğitim Araştırma Hastanesi örneği)
The evaluation of the palliative care experiance of health workers in term of support Konya Training and Research Hospital example
  1. Tez No: 549592
  2. Yazar: HÜSEYİN KIZILTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Sağlık Kurumları Yönetimi, Religion, Education and Training, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Manevi danışmanlık, Sağlık, Palyatif, Palyatif bakım, Religion, Spiritual counseling, Health, Palliative, Palliative care
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmamızda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinde hizmet veren personelin, almış olduğu dini değerler eğitiminin, hastalar için teselli kaynağı olarak kullanılması ve bu amaçla hizmet veren manevi danışmanlık ve rehberlik birimine karşı bakış açılarının değerlendirilmesi incelenmiştir. Bu doğrultuda gerçekleştirilen araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kuramsal değerler üzerinde durularak tanımların gerekli açıklamaları yapılmıştır. İkinci bölümde araştırmanın metodoloji kısmı ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise elde edilen bulgular incelenerek değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu amaçla palyatif bakım merkezinde çalışan personel ile sekiz haftalık tema odaklı grup toplantıları yapılmış ve akabinde gerçekleştirilen görüşmeler yazıya aktarılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, sağlık çalışanlarının dini hassasiyet düzeyinin yüksek olduğu, karşılaşılan problemlerin çözüm mekanizması olarak dini değerleri kullandıkları ve bu doğrultuda manevi destek hizmetine sıcak baktıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, the use of religious values education as a source of comfort for the patients and the point of view towards the spiritual counseling and guidance unit serving for this purpose were evaluated in Health Sciences University Konya Training and Research Hospital Palliative Care Center. The research conducted in this direction consists of three parts. In the first chapter, the necessary explanations of the definitions were made by focusing on the theoretical values. In the second part, the methodology part of the research was discussed. In the third and last section, the findings were evaluated and evaluated. For this purpose, eight-week theme-oriented group meetings were held with the personnel working in the palliative care center, and then the interviews were carried out. According to the results, it was concluded that the religious workers had high religious sensitivity, used religious values as the solution mechanism of the problems encountered, and they were looking for spiritual support services in this direction.