Popüler bir yöntem olarak drone fotoğrafı uygulamaları
Drone photography and applications as a popular method
  1. Tez No: 549639
  2. Yazar: GALİP CEYLANİ OLCAYTO
  3. Danışmanlar: PROF. HALİS OZAN BİLGİSEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dron(Drone), İnsansız Hava Aracı, Fotoğraf, Kuş Bakışı, Drone, Unmanned Aerial Vehicle, Photography, Bird's Eye Vie
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu eser metni, günümüzde yaygın olarak kullanılan ve insansız hava aracı olarak bilinen dron teknolojisinin hava fotoğrafına sağladığı katkıları, geçmişten günümüze kadar olan gelişimi ve teknolojisini özetleyerek anlatmaktadır. Aynı zamanda bu konuda şahsen üretmiş bulunduğum ve kimi uluslararası festivallerde sergilenmiş bulunan yapıtlarım üzerinden de konunun irdelenmesi amaçlanmaktadır. Fotoğrafın ortaya çıktığı, teknolojinin ve bilimin altın çağı olan 19. yüzyıl, belgelemenin, görerek öğrenmenin, görsel sınıflandırma ve kataloglamanın, birbirinden farklı görme biçimlerinin ortaya çıktığı yeniliklerle dolu bir dönemdir. Zaman içerisinde hava araçlarının keşfi ve kullanımıyla öncü olan bazı fotoğrafçılar tarafından kamera gökyüzüne taşınmış ve sıra dışı bir bakış açısı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu fotoğrafların hem askeri hem de coğrafi faydaları, bu tür görüntüleme teknolojilerininhızlanmasına yol açmıştır. Teknolojik olarak her konuda olduğu gibi ilk başlarda askeri faydalarından dolayı hava fotoğrafının hızlı bir şekilde geliştiği ve yeniliklerin keşfedildiği anlaşılmaktadır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında bu konudaki çalışmalar çığır açmıştır. Bu tarihlere paralel bir şekilde ortaya çıkan ve durmadan ilerleyen insansız hava araçlarının gelişimi ve pratik halde kullanımı; birbirinden farklı şekilde gelişen ve değişen fotoğraf ve hava araçları teknolojilerinin20. yüzyılın sonlarına doğru birleşerek günümüz dron endüstrisinin temellerini attığı söylenebilir. İlk gelişmiş örnekleri askeri alanda üretilse de 21. yüzyıla gelindiğinde sivil amaçlar için yaygın biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Gerek kullanım alanlarındaki çeşitlenme gerekse kullanılan dron sayısında sağlanan gözle görülür artış;dronun görüntüleme teknolojileri ve hava fotoğrafçılığındaki önemli yeri almasını popüler biçimde sağlamıştır. Temel dron dinamiklerine de yer verilen bu çalışmamın içindeki projelerde kimi dron yasalarına ve kişisel uçuş deneyimlerine diğer hava fotoğrafçılarına teknik bilgi aktarılması adına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This practice based research explains and summarizes the contribution of widely usage drone, known as“unmanned aerial vehicle”, to aerial photography as well as its technology and development from past to present. At the same time, it aims to examine the subject through the art works of mine which I have personally produced and exhibited in some past events and international festivals. Photograph invented in 19th century, which is the golden age of technology and science in addition to being an era of novelties where visual learning, visual classification and cataloging, different visualizing methods being developed. By time, the camera has transported to the sky and started to be using as an extraordinary point of view by some photographers who pioneered the usage and discovery of aerial vehicles. Due to both the military and the geographical benefits of these kinds of photographs, we can see that the usage of such imaging technologies are accelerating and growing. It is obvious that the aerial photography has been developed rapidly and because of military purposes at first. During First and Second World Wars, the works on this topic have broken new grounds. Development and practical use of unmanned aerial vehicles, which occur in parallel to this era; resulted in merging of technologies, which evolved and changed in different ways, finally converged towards the start of today's drone industry at the end of the 20th century. Although the first advanced examples were produced within the military field, 21st century drones started to be widely used for civilian purposes. Both the diversification in the fields of usages and the significant increase in the number of drones in use provided the drone to have its popular place in the imaging technologies and aerial photography. In order to provide technical information to other air photographers, subjects such as basic drone dynamics, drone flight laws as well as my personal flight experiences were being covered.