Örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisi: Konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma
The effect of organizational culture on organizational commitment: A research on hospitality operations
- Tez No: 549660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL GÖKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık, Konaklama İşletmeleri, Organizational Culture, Organizational Commitment, Accommodation Operations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı, Örgüt Kültürünün Örgütsel Bağlılık üzerindeki etkisini incelemek ve demografik değişkenlere göre çalışanların örgüt kültürü algıları ve örgütsel bağlılık düzeylerinin değişiklik gösterip göstermediğini tespit etmektir. Bu amaçla yapılan çalışmada, nicel veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan anketler, Alanya bölgesinde bulunan beş yıldızlı konaklama işletmeleri çalışanları üzerinde uygulanmıştır. Uygulama sonucu elde edilen veriler, istatistik paket programı ile analize tabi tutulmuş ve katılımcı profili oluşturulmuştur. Daha sonraki aşamada veriler; faktör analizi, t-Testi, ANOVA analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analiz sonucunda, örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık boyutlarının bazılarında, katılımcıların demografik ve mesleki özelliklerine göre anlamlı farklılıklar oluştuğu görülmüştür. Ayrıca, örgüt kültürü boyutları ile örgütsel bağlılık boyutları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Son olarak, yapılan regresyon analizi sonucunda, örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ö The aim of this research is to examine the effect of Organizational Culture on Organizational Commitment and to determine whether the perceptions of organizational culture and organizational commitment vary according to demographic variables. For this purpose, the questionnaire method was used in the quantitative data collection methods. The prepared questionnaires were applied on the employees of the five-star accommodation companies in the Alanya area. The data obtained after the application were analyzed with statistical package program and the participant profile was created. In the later stages, the data were subjected to factor analysis, t-test, ANOVA analysis, correlation analysis and regression analysis. As a result of the analysis, it was seen that there were significant differences in organizational culture and organizational commitment dimensions according to the demographic and occupational characteristics of participants. In addition, significant relationships were found between organizational culture dimensions and organizational commitment dimensions. Finally, as a result of the regression analysis performed, it was concluded that organizational culture influences on organizational commitment.