Kardeşi otizmli olan ve olmayan ergenlerin kardeş ilişkileri ve sosyal kaygı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of sibling relationships and social anxiety levels of adolescents with autistic brotherhood and autistic brotherhood
  1. Tez No: 549661
  2. Yazar: NAZAN SINANMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Sosyal kaygı, Kardeşlik ilişkileri, Autism, Social anxiety, Brotherhood relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada otizmli kardeşe sahip olan ve otizmli kardeşe sahip olmayan toplamda 200 ergenin kardeşlik ilişkileri ile sosyal kaygı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada İstanbul Şişli de ikamet eden ergenler katılımcıları oluşturmaktadır. İlk önce iki ayrı gruba da yani otizmli kardeşi olan ve ve otizmli kardeşi olmayan gruba iki farklı kişisel bilgi formları hazırlanmıştır ve buna uygun ergenlere bu bilgi formu dağıtılmıştır ve ardından kardeşlik ilişkileri ölçeği ile sosyal kaygı ölçeği uygulanmıştır. Bu verilerin kullanılmasında SPSS uygulanmıştır ve iki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Çıkan analizler sonucunda ise otizmli kardeşe sahip olan ergenlerin daha fazla sosyal kaygı yaşadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare social anxiety levels with brotherhood associations of 200 adolescents who have autistic siblings and do not have autistic siblings. In this study, the adolescents sitting in the Istanbul bulbul constitute participants. Two different personal information forms were first prepared for two separate groups, namely the autistic brother and the autistic brother, and this information form was distributed to the appropriate adolescents, followed by the fraternal relationship scale and the social anxiety scale. SPSS was used for the use of this data, and t-test was used to compare quantitative continuous data between two independent groups. One way ANOVA test was used to compare quantitative continuous data between two independent groups. The Scheffe test was used as a complementary post-hoc analysis to determine the differences after the Anova test. As a result of the analysis, it was seen that adolescents with autistic siblings experienced more social anxiety.