Türkiye Edebiyat Mecmuası (İnceleme-açıklamalı dizin-tam metin)
Turkey Literature Journal (Examination-annotated index- full text)
  1. Tez No: 549684
  2. Yazar: YASEMİN ÇAKIR BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey Literature Journal, the Republic Period, Periodical
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 522
Özet
Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Yeni Türkiye Hükümetinin kurulması, yeni rejimin kabul edilmesi, siyaset, hukuk, ekonomi alanlarıyla birlikte sosyal, kültürel, sanatsal alanlarda da değişikliklere yol açmıştır. Çağdaşlaşmayı amaçlayan Türkiye Edebiyat Mecmuası, cumhuriyetin ilanından bir ay önce Eylül 1923'te yayın hayatına girip sekizinci ve son sayısını 22 Nisan 1925'te çıkarmıştır. Kısa ömürlü bir dergi olmasına rağmen yazar ve şair zenginliği dikkat çekmektedir. Dergide Aka Gündüz, Ali Canip, Celal Sahir, Emine Semiye, Ercüment Ekrem, Halid Fahri, Halid Ziya, Halide Nusret, Selahattin Enis, Yusuf Ziya gibi dönemin önemli sanatçılarının yazı ve şiirleri bulunmaktadır. Bu çalışmada, harp ve zafere tanıklık etmiş, kurtuluş ruhunu her sayısında yansıtmaya özen göstermiş bir yayın olan Türkiye Edebiyat Mecmuası değişik yönleriyle incelenmeye çalışılıp bütün yazılar yeni harflere aktarılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın Giriş Bölümünde mecmuanın şekil ve içerik yönünden tanıtımı yapılmış, Birinci Bölümümde, yazar kadrosu ve edebi türlerin tasnifi yapılmıştır. Tezin İkinci Bölümü'nde Sayılarına, Türlerine ve Yazar Adlarına Göre alt başlıkların verildiği Açıklamalı Dizin yer almaktadır. Üçüncü Bölümde ise derginin tamamının Osmanlı Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarımı yapmıştır. Anahtar Kelime: Türkiye Edebiyat Mecmuası, Cumhuriyet Dönemi, Süreli Yayın, Şiir.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Republic of Turkey, the establishment of a new government and the adoption of the new regime caused changes not only in political, legal, economic areas but also in the social, cultural, artistic ones. Turkey Literature Journal, aiming at modernization, was first published in September 1923, one month before the proclamation of the republic and published eighth and the last volume on April 22, 1925. Although it was a short-lived journal, the richness of the poet and the author of its has attracted attention. There are writings and poems of prominent artists of the period in the journal such as Aka Gündüz, Ali Canip, Celal Sahir, Emine Semiye, Ercüment Ekrem, Halid Fahri, Halid Ziya, Halide Nusret, Selahattin Enis Yusuf Ziya. In this work, Turkey Literature Journal which witnessed war and victory and elaborated to reflect the spirit of salvation in every issue has been tried to be examined in different aspects and all articles were transferred to new letters. In the first of the three-part study, the style and content of the journal was presented and the author, writer staff and literary genres were graded. In the second part of the study, the headings to the volume, style and name of the writers are given in the Annotated Index. In the third part of the study, all of the journal was transferred from the Ottoman Turkish to Turkey Turkish.