Çizgi filmlerin söz varlığı üzerine bir inceleme
An analysis about vocabulary of cartoons
- Tez No: 549686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜRSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Radyo-Televizyon, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Radio and Television, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çizgi film, çizgi dizi, söz varlığı, kelime hazinesi, dilbilim, çocuk medyası, çocuk edebiyatı, Cartoon, cartoons series, vocabulary, word property, linguistics, children's media, children's literature
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1169
Özet
Bu doktora tezi TRT'de yayımlanan beş farklı çizgi filmin tüm bölümleri örneklem alınmak suretiyle çizgi filmlerin söz varlığını tespit edebilmek ve elde edilen sonuçları ilköğretim öğrencilerinin söz varlıkları ile karşılaştırarak ortaya koyabilmek amacıyla yapılmıştır. Beş çizgi film toplamda 541 bölümden oluşmaktadır. Ham haliyle kelime sayısı 343.960 olan çizgi filmlerden, yapılan çeşitli analiz çalışmaları sonucunda elde edilen 301.523 söz varlığı unsuru tasnif edilmiş ve her bir çizgi film; temel söz varlığı, deyimler, atasözleri, ikilemeler, argo/çocuklar için kötü örnek oluşturabilecek unsurlar, kalıp sözler, kalıplaşmış ifadeler, özel isimler ve kod kopyalama kullanımı açısından olmak üzere dokuz başlık altında incelenmiştir. Tekrarlanan söz varlığı unsurları çıkarıldıktan sonra da 10.992 adet söz varlığı unsuru ortaya çıkmıştır. Bu doktora tezi, giriş hariç beş bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de tezin kavramsal çerçevesi çizilmiş ve genel olarak tezde geçen kavramlar hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. İkinci Bölüm'de incelenen çizgi filmlerle ilköğretim öğrencilerinin söz varlıklarının karşılaştırılmasına ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Üçüncü Bölüm'de incelenen çizgi filmlerin söz varlıklarıyla ilgili bulgular yer alır. Dördüncü Bölüm'de incelenen çizgi filmlerle ilgili genel bilgilere ve çizgi filmlerin söz varlıklarına ilişkin bulgulara yer verilmiştir. Beşinci Bölüm'de incelenen çizgi filmlerle ilköğretim öğrencilerinin toplam ve farklı unsurlar, özel isimler, sıklığı 0-2000 aralığında olan söz varlığı unsurları ayrı ayrı değerlendirilmiş ve her sıklık grubundaki unsurlar, farklı ve toplam söz varlığı unsuru listelerindeki yüzdelikleri dikkate alınarak incelenmiş ve bunlarla ilgili bazı yorumlara yer verilmiştir. Ayrıca çizgi filmler ile ilköğretim öğrencilerinin söz varlıkları üç farklı şekilde karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This Ph. D. dissertation was done in order to find out the word property of five different cartoons thereby broadcasted on TRT and to explore the results by comparing them with the vocabulary of elementary school graders. The five cartoons consist of 541 episodes in total. In the raw version, the cartoon had a word count of 343.960. As a result of various analyses studies, 301.523 words have been classifield in each cartoon; general vocabulary, idioms, proverbs, reduplications, slang or in other word, elements that can be a bad example for children, mold words, stereotypes, proper nouns and in terms of code copying were examined under nine headings. After the repeated vocabulary elements were removed, 10.992 pieces of vocabulary element emerged. The Ph. D. dissertation, exluding, the introduction, consisted of five parts. In the First Section, the conceptual framework of the thesis is drawn and various information is given about the concepts in the dissertation. In the second section, the vocabulary of cartoons and the vocabulary of elementary school students were compared and examined. In the third section, the vocabulary of cartoons were analyzed. In the fourth section, general information about the cartoons were examined, and the results related to the vocabulary of cartoons were given. Lastly, in the Fifth Section the total and different elements in the vocabulary of cartoon and elementary school graders, proper nouns, vocabulary assets from zero to two thousand are evaluated separately and the elements in each frequency group are considered the percentages in the different and total vocabulary element lists examined. Also the vocabulary of cartoons and elementary school graders are compared in three different ways.