Effectiveness of Poland's Membership in the European Union in theLight of Liberal Intergovernmental Approach
Liberal hükümetlerarası yaklaşım ışığında Polonya'nın Avrupa Birliğine üyeliğinin etkinliği
  1. Tez No: 549688
  2. Yazar: DOMİNİKA LISZKOWSKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KAYA ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polonya, Avrupa Birliği, Liberal Hükümetlerarası Yaklaşım, Ulusal Çıkar, Egemenlik, Poland, the European Union, Liberal Intergovernmental Approach, National Interest, Sovereignty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
1989-1991 yılları, Polonya'nın Avrupa'da yeni siyasi eylem yönleri geliştirdiği geçiş dönemi olarak tanımlanabilir. O zamanlar siyasal, ekonomik ve askeri bağımsızlığa ve devletin Batı entegrasyonu yapılarına dahil edilmesine bağlı olarak Doğu'dan Batı'ya biraz bir kayma vardı. Bununla birlikte, Polonya'da 90'lı yılların başında meydana gelen iç değişimler entegrasyon süreçlerini kolaylaştırmamıştır. Devlet, ekonomik kriz, siyasi istikrarsızlaşma ve artan toplumsal memnuniyetsizlikle ilgili birçok sorunla uğraşmaya çalıştı. Bununla birlikte, Polonya için medeniyetin gelişim modeli olarak görev yapan Batı Avrupa ülkeleri, demokratik kurumlar yaratmaya ve ekonomiyi yeniden yapılandırmaya yardımcı olurken, onlarla karşılıklı ilişkilerin derinleşmesi, Polonya'ya kendi çıkarlarını sürdürme fırsatı verdi. 2004 yılında Avrupa Birliği yapılarına katılımıyla taçlandırılan ülkenin birkaç yıllık hazırlıkları, Avrupa standartlarına daha fazla uyum sağlama sürecinde bir dönüm noktası oluşturdu ve böylece güvenliğin artması, çalışma koşullarında iyileşme; hayat, sağlık, ve vatandaşların eğitiminde kalite artarak devletin uluslararası alanda prestijinin güçlenmesine katkıda bulunuldu. Bu tezin amacı, Liberal Hükümetlerarası Yaklaşım ışığında Polonya'nın Avrupa Birliği üyeliğinin etkinliğini analiz etmektir. Çalışma, Liberal Hükümetler arası yaklaşımın teorik çerçevesine dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The years 1989-1991 can be described as a transitional period in which Poland developed new directions of political actions in Europe. At that time there was a significant change in orientation, shifted from“the East”to“the West”, which depended on political, economic and military independence from the East and inclusion of the state into Western integration structures. However, internal changes which took place at the beginning of the 90s in Poland did not facilitate integration processes. The state tried to deal with many problems related to the economic crisis, political destabilization and increasing social dissatisfaction. However, Western European countries which served as a model of civilizational development for Poland helped to create democratic institutions and restructure the economy, whereas deepening mutual relations with them gave Poland an opportunity to pursue its own interests. Several years of preparations of the country crowned with its accession to the structures of the European Union in 2004 constituted a turning point in the process of further adjustments to 'European standards' and thus contributed to the increase of safety, improvement of working conditions, quality of life, health, and education of citizens, as well as strengthening the prestige of the state on the international stage. The aim of this dissertation is to analyze the effectiveness of Poland's membership in the European Union in the light of Liberal Intergovernmental Approach. The work was based on the theoretical framework of the Liberal intergovernmental approach.