Farklı irrigasyon aktivasyon sistemlerinin kalsiyum hidroksitin kanaldan uzaklaştırılmasındaki etkinliğinin taramalı elektron mikroskobu ile incelenmesi
Investigation of the effect of different irrigation activation systems on the removal of calcium hydroxide from the root canal by scanning electron microscopy
  1. Tez No: 549692
  2. Yazar: OKAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HESNA SAZAK ÖVEÇOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: kalsiyum hidroksit uzaklaştırma, sonik aktivasyon, EDDY, pasif ultrasonik irrigasyon, calcium hydroxide removal, sonic activation, EDDY, passive ultrasonic irrigation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Kalsiyum hidroksitin, bir çok olumlu özelliğine rağmen son çalışmalarda, tamamen kök kanalından uzaklaştırılması gerektiği savunulmuştur. Bugüne kadar, kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılması için hangi yöntemin daha etkili olduğu konusunda bir fikir birliği yoktur. Kök kanallarından kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılabilmesi için çeşitli teknikler geliştirlmiştir. Bu çalışmanın amacı; farklı irrigasyon aktivasyon sistemlerinin kök kanallarının apikal, orta ve koronal kısımlarındaki kalsiyum hidroksiti uzaklaştırma etkinliklerinin taramalı elektron mikroskobunda (SEM) incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kök kanallarına uygulanan kalsiyum hidroksit, farklı irrigasyon aktivasyon yöntemleri kullanılarak kanal içerisinden uzaklaştırılmıştır. Bu gruplar: irrigasyon iğnesi (Grup 1), Endoaktivatör (Grup 2), pasif ultrasonik irrigasyon (PUI) (Grup 3), Sonik aktivasyon EDDY (Grup 4), XP-endo Finisher (Grup 5). Her grupta 15 adet olmak üzere toplamda 75 adet alt premolar diş kullanılmıştır. Her numunede incelenen alanın standardize edilmesi için, SEM merkez ışını, 20X büyütme altında operatör tarafından kök kanalının apikal, orta ve koronal üçlülerinin merkezlerine yönlendirilmiştir. Bu aşamadan sonra büyütme 500X'e çıkarılmıştır ve kanal duvarındaki kalan Ca(OH)2 miktarını değerlendirmek için SEM görüntülerinden yararlanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Kullanılan irrigasyon aktivasyon yöntem grupları ile kalsiyum hidroksit kalıntı yüzdesi arasındaki ilişki değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kök kanallarından kalsiyum hidroksiti kalıntı bırakmadan uzaklaştıran en etkili yöntemin XP-endo Finisher olduğu görülmüştür. Diğer yöntemler sırasıyla EDDY, Endoaktivatör, PUI ve geleneksel irrigasyon iğnesidir. Kesit seviyelerine göre kök kanallarında bulunan kalsiyum hidroksit kalıntıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamasa da, örnekler arasında en az kalıntı bulunan kök kesiti koronal üçlüdür.
Özet (Çeviri)
Objective: Although calcium hydroxide has many positive properties, it has been emphasized that it should be removed completely from the root canal. To date, there is no consensus on which method is more effective to remove calcium hydroxide. Various techniques have been developed to remove calcium hydroxide from root canals. The aim of this study is investigation of the effect of different irrigation activation systems on the removal of calcium hydroxide from the root canal by scanning electron microscopy (SEM). Materials and Methods: Calcium hydroxide dressed to the root canals was removed from the root canals using different irrigation activation methods. These groups are: irrigation needle (Group 1), EndoActivator (Group 2), passive ultrasonic irrigation (Group 3) (PUI), Sonic activation Eddy (Group 4), XP-endo Finisher (Group 5). A total of 75 mandibular premolar teeth were used (15 teeth in each group). In each sample, the SEM center beam was directed to the centers of the apical, middle, and coronal third of the root canal by the operator under 20X magnification. Then, the magnification was increased to 500X and SEM images were used to evaluate the amount of Ca (OH)2 on the root canal wall. Results: A statistically significant relationship was found between the irrigation activation groups and the percentage of calcium hydroxide residues. The most effective method to remove calcium hydroxide from root canals was XP-endo Finisher. Other methods were EDDY, EndoActivator, PUI and conventional irrigation needle, respectively. Although there was no statistically significant difference between the calcium hydroxide residues according to cross-sectional levels of the root canal, the least calcium hydroxide residues was coronal third among all sections.