Farklı tipte hızlı üst çene genişletme apareyleri uygulanan hastalarda gargara kullanımının bakteri plağı ve ağız florası üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mouthwash use on bacterial plaque and oral flora in patients treated with different types of rapid maxillary expansion appliances
  1. Tez No: 549703
  2. Yazar: GÖZDE ÜTKÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN NUR KORKMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gargara, Hızlı üst çene genişletmesi, Hyrax, Oral mikroflora, Tam kaplı akrilik bonded aparey, Full coverage acrylic bonded expander, Hyrax, Mouthwash, Oral microflora, Rapid maxillary expansion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışmamızın amacı farklı tipte hızlı üst çene genişletme apareyleri uygulanan hastalarda, gargara kullanımının ve aparey tipinin oral mikroflora, plak indeksi ve modifiye gingival indekse etkilerinin incelenmesidir. Çalışma grubundaki maksiller transversal darlığa sahip 50 hasta, gargara kullanan ve kullanmayan Hyrax ve gargara kullanan ve kullanmayan tam kaplı akrilik bonded aparey uygulanan hastalar olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olarak belirlenen 22 birey gargara kullanan ve kullanmayan iki alt gruba ayrılmış ve toplamda 6 grup oluşturulmuştur. Gargara gruplarına her akşam günde 1 kere Colgate Plax gargara kullandırılmıştır. Tedavi başlangıcında (T0), 2. ayın sonunda (T1) ve 3. ayın sonunda (T2) tükürük ve boğaz kültürü örnekleri toplanmış, plak ve modifiye gingival indeksler değerlendirilmiştir. Tükürükte, S.mutans, Lactobacillus, Candida, S.salivarus, S.mitis, S.aureus ve boğaz kültüründe S.pyogenes bakterileri kantitatif olarak incelenmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda Friedman ve Post-Hoc Wilcoxon Signed Rank testleri, gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal-Wallis ve Post-Hoc Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Aparey gruplarında S. mutans, Lactobacillus ve Candida sayılarında anlamlı artış tespit edilmiştir. Tam kaplı akrilik bonded aparey gruplarında Lactobacillus sayısı kontrol grubuna göre anlamlı derecede fazlayken, diğer bakteriler için gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı fark yoktur. Colgate Plax gargara kullanımının ağız florası, plak indeksi ve modifiye gingival indeks üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişikliğe neden olmadığı tespit edilmiştir. İndeks değerlerinde her iki aparey grubunda tedavi süresince artış olurken, tam kaplı akrilik bonded hızlı üst çene genişletme apareyi grubunda modifiye gingival indekste, diğer gruplara göre anlamı seviyede daha fazla artış görülmüştür. Hızlı üst çene genişletme tedavisi, demineralizasyon oluşumundan sorumlu bakterilerin sayısında, plak birikiminde ve buna bağlı plak indeksi ve modifiye gingival indeks değerlerinde artışa sebep olmaktadır. Kullanılan aparey tipinin bakteri sayısı üzerinde anlamlı bir etkisi yokken, plak ve modifiye gingival indeks değerleri incelendiğinde Hyrax'ın, tam kaplı akrilik bonded apareye göre daha avantajlı olduğu görülmektedir. Bu nedenle, özellikle oral hijyeni yeterli olmayan bireylerde Hyrax apareyi tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Our aim was to investigate the effects of mouthwashes and appliances type on the oral microflora, plaque index, and modified gingival index in the patients who underwent rapid maxillary expansion. 50 patients who had transverse maxillary deficiency in the treatment group were categorized into 4 groups patients treated with either Hyrax or full coverage acrylic bonded expanders and either using mouthwash or not. 22 patients in the control group were also categorized into 2 groups according to mouthwash use and a total of 6 groups were formed. Patients who used mouthwash were asked to use 'Colgate Plax' once each evening. The saliva and throat culture samples were collected at the beginning of the treatment (T0), at the end of the second month (T1), and at the end of the third month of the treatment (T2) and plaque and modified gingival indices were evaluated at the same time. The collected samples were quantitatively analyzed for S.mutans, Lactobacillus, Candida, S.salivarus, S.mitis, S.aureus in saliva and for S.pyogenes in throat culture. Friedman and Post-Hoc Wilcoxon Signed Rank tests were used for intragroup comparisons, and Kruskal-Wallis and Post-Hoc Mann-Whitney U tests were used for intergroup comparison. The number of S. mutans, Lactobacillus and Candida were found to increase significantly in the patients treated with both appliances. The number of Lactobacillus in patients treated with full coverage acrylic bonded expander was observed to be significantly higher compared to the control groups, whereas there were no significant changes in the number of other bacteria in the intergroup comparisons. Colgate Plax mouthwash had no significant effect on the oral microflora and indices. While the index values increased in both appliance types during the treatment, modified gingival index increment was significantly higher in the full coverage expander group, compared to the other groups. Rapid maxillary expansion treatment causes an increment in plaque accumulation, plaque and modified gingival indices and the number of bacteria which are responsible for demineralization. While the appliance type had no significant effect on the bacteria number, it could be concluded that full coverage expander is more advantageous than Hyrax expander in terms of plaque and modified gingival indices. Therefore, Hyrax expander can be preferred especially in individuals who do not have adequate oral hygiene.