Karadolak koyunlarında döl verimi özellikleri ile kuzularında yaşama gücü. büyüme performansı ve bazı vücut ölçülerinin belirlenmesi
The determination survival, grovvth performance and some body sizes of lambs with fertility traits of ewes in qaradolaq sheep
  1. Tez No: 549716
  2. Yazar: ORKHAN HAJIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı ağırlık, karadolak koyunu, vücut ölçüleri, yaşama gücü, Body measurements, live weight, qaradolaq sheep, survival
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu araştırma, Azerbaycan'da yetiştirilen Karadolak koyunlarında döl verimi özellikleri ile kuzularında yaşama gücü, büyüme performansı ve bazı vücut ölçülerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Karadolak koyunlarında döl verimi özelliklerinden östrus oranı, gebelik oranı, doğum oranı, kısırlık oranı, abort oranı, tek doğum oranı, ikiz doğum oranı, kuzu verimi, bir doğuma düşen kuzu sayısı ve sütten kesilen kuzu oranı gibi döl verim özellikleri belirlenmiştir. Kuzularda 90 günlük sütten kesim yaşına kadar olan yaşama gücü oranı tespit edilmiştir. Ayrıca 15., 30., 45., 75. ve 90. günlerdeki canlı ağırlık değerleri ile aynı büyüme dönemlerine ait kuzuların cidago yüksekliği, göğüs derinliği, vücut uzunluğu ve sağrı yüksekliği ölçü bastonu ile arka incik çevresi ise ölçü şeridi kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Karadolak koyunlarında doğum oranı %86,20, bir doğuma düşen kuzu sayısı 1,08 ve sütten kesilen kuzu oranı %87,38 olarak belirlenmiştir. Sütten kesim yaşındaki yaşama gücü oranı %93,90 olarak saptanmıştır. Kuzularda ortalama doğum ağırlığı 3,23kg, olarak belirlenirken 90 günlük sütten kesim yaşındaki canlı ağırlık değeri ise 23,49 kg'dır. Kuzuların sütten kesim yaşındaki ortalama cidago yüksekliği, göğüs derinliği, vücut uzunluğu, sağrı yüksekliği ve arka incik çevresi ise sırasıyla 53,00 cm; 23,35 cm; 51,88 cm; 52,51 cm ve 8,81cm olarak belirlenmiştir. Sonuç: Karadolak koyunlarında bu araştırmanın sonucunda belirlenen, döl verimi, yaşama gücü, büyüme performansı ve vücut ölçüleri gibi özelliklerin dışında, diğer verim özellikleri ile morfolojik özelliklerinin de belirlenmesi bu koyun tipi hakkındaki bilgilerin tamamlanmasına ve ileride yapılacak ıslah çalışmalarına ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research was to determine survival rate, growth performance and some body measurement of lambs with fertility traits in Qaradolaq sheep reared in Azerbaijan. Material and method: Fertility traits such as estrus rate, pregnancy rate, birth rate, infertility rate, abortion rate, single birth rate, twin birth rate, lamb yield, number of lambs per lambing and number of lambs at weaning were determined among fertility traits of Qaradolaq sheep. The survival rate of lambs was determined 90 days up to of weaning age. In addition, withers height, chest depth, body length and rump height cane and hind cannon bone circumference of lambs belonging to the same growth periods was measured by using measuring tape at 15th, 30th, 45th, 75th and 90th days. Results: Birth rate was 86.20%, the number of lambs per one birth was 1.08 and the rate of weaned lambs was 87.38% in Qaradolaq sheep. The survival rate at weaning age was 93.90%. The means birth weight of lambs was 3.23 kg, while the 90-day weaning age was 23.49 kg. The mean wither height, breast depth, body length, rump height and posterior cannon bone circumference of the lambs at weaning age were 53.00 cm; 23.35 cm; 51.88 cm; 52.51 cm and 8.81 cm, respectively. Conclusion: In addition to the traits of fertility, survival rate, growth performance and body measurements determined in Qaradolaq sheep, the determination of other yield characteristics and morphological characteristics would shed light on the completion of the information about this sheep type and future breeding works.