Dual ve ışıkla sertleşen iki farklı bulk-fill kompozitin klinik olarak değerlendirilmesi
Dual and light cured two different bulk-fill composite clinical evaluation
  1. Tez No: 549720
  2. Yazar: ŞÜKRÜ MEHRİCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM EREN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek viskoziteli bulk-fill kompozit, dual cure bulk-fill kompozit, klinik değerlendirme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı Sınıf II kavitelerin restorasyonunda yüksek viskoziteli bulk-fill ve dual cure bulk-fill kompozit rezinleri ile geleneksel nanohibrit kompozit rezinin klinik performanslarını 9 aylık takip süresince Birleşik Devletler Halk Sağlığı Servisi (USPHS) kriterleri ile değerlendirerek karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamına; premolar veya molar dişlerinin en az üçünde arayüz çürüğü olan 30 gönüllü birey dahil edildi. Toplamda 90 adet sınıf II kavite Filtek Z550, Filtek Bulk Fill Posterior ve Fill-Up restoratif materyalleri ile kendi adezivleri kullanılarak üretici firmanın önerileri doğrultusunda restore edildi. Tüm restorasyonlar tek bir hekim tarafından uygulandı daha sonra başlangıç, 3, 6 ve 9. aylarda modifiye USPHS kriterlerine göre başka bir uzman hekim tarafından değerlendirildi. Çalışmamızdan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Kruskal-Wallis ve Friedman testleri kullanıldı. 9 ay sonunda %96,6 kontrole gelme oranıyla 29 hastada 87 restorasyon değerlendirildi. Tüm kriterler için başlangıç ve 9 ay sonunda kompozit rezinlerin performansları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Restoratif materyallerin hepsi retansiyon, kenar uyumu, yüzey yapısı, anatomik form, sekonder çürük kriterlerinde tüm kontrollerde alfa skoru almışlardır. Bununla birlikte kenar renklenmesi ve renk uyumu kriterlerinde birkaç restorasyonda bravo ve charlie skorları mevcuttur. Ancak gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Filtek Z550 grubunda kenar renklenmesi kriterinde değişik zamanlarda ölçülen değerler karşılaştırıldığında ölçümler arası farklılık anlamlı bulunmuştur (p˂0,05). Ölçümler ikişerli karşılaştırıldığında başlangıç-6. ay ve başlangıç-9. ay arasındaki farklılık anlamlı bulunmuştur. Sınıf II kavitelerde bulk-fill kompozit rezinler geleneksel kompozit rezinlere alternatif olarak kullanılabilirler. Ancak bu materyallerin klinik performanslarının daha iyi değerlendirilebilmesi için uzun süreli klinik takip çalışmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the clinical performance of high-viscosity bulk-fill and dual cure bulk-fill composite resins with the requirements of the US Public Health Service (USPHS) criteria during the 9-month follow-up period in the restoration of Class II cavities. In the scope of the study; 30 volunteer subjects with proximal decay were included in at least three of premolar or molar teeth. In total, 90 Class II cavity was restored with Filtek Z550, Filtek Bulk-Fill Posterior and Fill-Up restorative materials in accordance with the manufacturer's recommendations using their own adhesives. All restorations were performed by a single dentist and then evaluated by another specialist dentist according to modified USPHS criteria at baseline, 3, 6 and 9 months. Kruskal-Wallis and Friedman tests were used to evaluate the data obtained from our study. At the end of 9 months, 87 restorations were evaluated in 29 patients. No statistically significant difference was observed between the performance of composite resins at the beginning and 9 months for all criteria (p> 0.05). All of the restorative materials received alpha score in all controls for retention, marginal adjustment, surface structure, anatomic form, and secondary caries criteria. However, bravo and charlie scores are available in several restorations for edge coloration and color matching criteria. However, no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05).