Traneksamik asit uygulanan total diz protezi uygulamalarında dren kullanılmaması kan kaybını azaltır mı?
Does drainless total knee arthroplasty with tranexamic acid reduce blood loss?
- Tez No: 549735
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Allojenik Kan Transfüzyonu, Hemoglobin Düşüşü, Hemovak Dren, Toplam Kan Kaybı, Total Diz Protezi, Traneksamik Asit, Allogeneic Blood Transfusion, Hemoglobin Reduction, Hemovac Drain, Total Blood Loss, Total Knee Arthroplasty, Total Knee Replacement, Tranexamic Acid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Traneksamik Asidin (TEA) Total Diz Protezi (TDP) uygulamalarında kullanımı kan kaybını ve allojenik kan transfüzyonu (AKT) ihtiyacını azaltıcı etkileri nedeniyle popülerlik kazanmıştır ve son yıllarda cerrahlar tarafından rutin olarak kullanılmaya başlanmıştır. TDP uygulaması sonrası eklem içi hematom formasyonundan kaçınmak için dren yerleştirilmesi de negatif basınç ile drene olan hematomun tamponad etkisini ortadan kaldırarak ameliyat sonrası (AS) kan kaybını arttırdığı raporlanmıştır. Bizim çalışmamızın amacı drenli ve drensiz olarak yapılan TDP uygulamalarında ameliyat öncesi (AÖ) ve sonrası (AS) damar içi TEA alan hastalarda sonuçların karşılaştırılması ve kan kaybı yönünden herhangi bir fark olup olmadığının analizidir. Gereç ve Yöntem: Mart 2017 ile Mart 2019 arasında ameliyat edilen hastaların verileri ileriye dönük olarak toplanmış ve retrospektif olarak analiz edilmiştir. Ardışık 94 osteoartritli (OA) hastanın 97 dizi iki gruba ayrılmıştır (Grup 1 hemovak drenli, Grup 2 hemovak drensiz). Drenli grup (53 diz; ortalama (ort.) 66,1±7,0 yaş; 10 erkek; 43 kadın) ve drensiz grup (44 diz; ort. 63,7±7,5 yaş; 4 erkek; 40 kadın). Bütün hastalara AÖ ve AS TEA uygulandı (turnike şişirilmeden 30 dk önce 15 mg/kg TEA 100 mL ‰9'luk izotonik sodyum klorür içerisinde 30 dk.'lık sürede damar içi infüzyon şeklinde ve AS 3. saatte 10 mg/kg damar içi şeklinde). İki grup kan kaybı, AKT oranı, komplikasyonlar (kruriste şişlik, yüzeyel/derin enfeksiyon gibi), tromboembolik olaylar [derin ven trombozu (DVT) ve pulmoner embolizm (PE)] ve hastanede kalış süreleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: İki grup arasında demografik veriler, vücut kitle indeksi (VKİ), operasyon tarafı, ASA skoru ve anestezi tipi açısından fark yoktu. AÖ ort. hemoglobin (Hb) değerlerinde fark yoktu ancak AS 1. gün ort. Hb değeri hemovak drenli grupta daha düşüktü (p=0,017). Toplam kan kaybı ve AKT oranları istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen drensiz grupta daha düşüktü [Kan kaybı (mL): Grup 1 için, 1360,9±502,5 / 646,1-2641,6 (1251,6), Grup 2 için 1205,6±505,0 / 396,6-2521,0 (1157,5) (p=0,134); AKT oranı: Grup 1'de 53 vakada 11 (%20,8) ve Grup 2'de 44 vakada 5 (%11,4)]. Enfeksiyon oranı ve hastanede kalış süresi drensiz grupta daha düşüktü; ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Çalışmamızda AÖ ve AS uygulanan TEA ile dren kullanılmadan yapılan TDP olgularında AS 1. günde Hb düşüşünde azalma tespit ettik. Ancak kan kaybı ve AKT oranları drenli grupla karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Çalışmamızdaki bulguların ışığında TDP uygulamalarında dren kullanılmasının, kullanılmamasına göre bir avantajı bulunmadığını gördük. Gelecekte daha uzun takipli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of tranexamic acid to reduce blood loss and the need for allogenic blood transfusion in total knee arthroplasty is popular and routinely became utilized by orthopedic surgeons in recent years. Postoperative suction drains when used after total knee arthroplasty to avoid intra-articular hematoma formation, are reported to increase blood loss due to a negative suction and a decrease in drained hematomas' tamponade effect. The aim of this study was to compare outcomes in patients who received intravenous tranexamic acid just before and after total knee arthroplasty with or without drains and to analyze whether there is any difference in terms of blood loss. Materials and Methods: This is a retrospective analysis of prospectively collected data of patients undergoing unilateral total knee arthroplasty. Between March 2017 and March 2019, 97 knees of 94 consecutive patients with osteoarthritis were divided into two groups (Group 1, with drain; and 2, without drain). Drainage group (53 knees; average age, 66,1±7,0 years; male, 10; female, 43) and a drainless group (44 knees; average age, 63,7±7,5 years; male, 4; female, 40). All patients received systemic tranexamic acid (in 100 mL saline infusion iv in 30 minutes prior to the tourniquet inflation and 3 hours after the operation). Blood loss, allogeneic blood transfusion rates, complications such as swelling of the cruris, infection (deep or superficial), thromboembolic incidents (Deep venous thrombosis or pulmoner thromboembolism) and length of hospital stay were assessed postoperatively. Results: There was no difference in demographic parameters, body mass index, side of surgery, ASA score and anesthesia type between 2 groups. The preoperative Hb levels were comparable but on the postoperative day one, Hb level was lower in the drain group (p=0,017). Total blood loss (TBL) and allogeneic transfusion rates were lower in the drainless group, although did not differ significantly between the two groups [TBL: 1360,9±502,5 / 646,1-2641,6 (1251,6) mL in the Group 1, 1205,6±505,0 / 396,6-2521,0 (1157,5) mL in Group 2 (p=0,134); Transfusion rates: 11 out of 53 cases (%20,8) in group 1 and 5 out of 44 cases (%11,4) in group 2]. The infection rate and length of hospital stay were lower in the drainless group. But there were no statistical difference was found in terms of complications and length of hospital stay between 2 groups. Conclusion: Performing Total Knee Arthroplasty with preoperative and postoperative iv tranexamic acid and without drain decreased postoperative reduction in Hb level on the day after surgery in the current study. But blood loss and blood transfusion rates when compared to patients with drain, no significant difference was found. Drain use in knee replacements does not offer an advantage over drainless TKAs regarding the findings of our study. Future studies with longer follow-up are needed in our opinion.