Mesane kanserinde derin tur frozen örneklemenin retur ile korelasyonu ve öngörü değeri
Correlation and probability value for frozen section and turbt specimens in bladder cancer
  1. Tez No: 549819
  2. Yazar: MÜSLİM DOĞAN DEĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyopatoloji, Onkoloji, Üroloji, Physiopathology, Oncology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane tümörü, TUR, ReTUR, Frozen, Bladder cancer, TUR, ReTUR, frozen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Kasa invaziv olmayan mesane tümöründe tedavi sistoskopilerle yapılmaktadır. Komplet TUR yapılamadığı ve kas dokusunun örneklenemediği durumlarda ReTUR işlemi yapılmalıdır. Kas dokusunun örneklendiği derin TUR işleminden sonra ReTUR ihtiyacı tartışmalıdır. Frozen çalışması ile ReTUR ihtiyacının azaltılması, hem hastanın yeni bir operasyondan kurtulması hem de tedavinin erken aşamada başlaması amaçlanmıştır. İntraoperatif konsultasyon ile ilk TUR işlemi sırasında kas dokusuna ulaşıldığının teyidi ve tümöral dokunun bitip sağlıklı dokuya kadar rezeksiyon yapıldığının gösterilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Kasım 2016 ile Temmuz 2018 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Üroloji polikliniğine başvuran ve başvuru sonrası yapılan tetkiklerinde mesanede kitlesi olan 27 hasta bilgilendirilmiş onam formu alındıktan sonra prospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya alınan her hastanın demografik verileri alındı, yapılan tetkikler sonucu mesanede kitlesi olan hastalara sistoskopi yapıldı. Saptanan tümöral oluşumlar rezeke edildi ve TUR sonrası derin dokudan Frozen gönderildi. Ardından patoloji sonucu ile hastalara ReTUR yapıldı. Frozen, TUR ve ReTUR patoloji sonuçları hem ayrı ayrı hem karşılaştırmalı değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaşı 44 ile 89 arasında değişmekte olup ortalama yaş 67,8 ±7,2 idi. 27 hastanın %18,5'i kadın, %81,5'i erkekti. Tümörlerin ortalama boyutu 56,2 mm idi. Tümör patolojik evrelerinin %11,1'i pTa, %88,9'u pT1 olarak değerlendirildi. 27 hastanın 12'sinde Frozen sonucunda rezidü tümör var şeklinde raporlandı, 6'sında ReTUR'da rezidü tümör olduğu, 6'sında ise rezidü tümör olmadığı görüldü. Frozen'ın rezidü tümör tespit etmedeki duyarlılığı: %50, özgüllüğü: %60 tespit edildi. Hastaların 14 ünde Frozen patolojisinde kas dokusunun olduğu görüldü, bunların 1'inde ilerleme, 6'sında nüks yada rezidü görüldü. 13 hastada Frozen patolojisinde kas doku izlenmedi, bunların 5'inde nüks yada rezidü tespit edildi, ilerleme olan hasta yoktu. Ilk patolojide kas doku varlığının Frozen-ReTUR sonuçlarında anlamlı bir farka sebep olmadığı görüldü(p=0,571). Frozen'da kas dokusunu tespit etmede pozitif prediktif değeri: %50, negatif prediktif değeri: %61,5 tespit edildi. Sonuç: İlk TUR işleminde tümöral dokunun tamamıyle çıkarılması ve kas dokusunun örneklenmesi; kansere bağlı sağkalim, genel sağkalım, progresyon ve nüks üzerine etkisi çok önemlidir. Her merkezde yapılamıyor olması, deneyimli patolog ihtiyacı, hızlı ve etkin yapılmasının zor olması, düşük duyarlılığı ve özgüllüğü olması nedeniyle Frozen'ın bu örnekleme için yeterli olmadığı anlaşılmıştır. Özellikle yüksek riskli hastalarda ReTUR altın standart olmaya devam etmektedir. Bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Treatment of non-muscle invasive bladder tumors is performed by cystoscopy. When complete TUR cannot be performed and muscle tissue cannot be sampled, ReTUR should be performed. The ReTUR requirement is controversial after the deep TUR procedure, where muscle tissue is sampled. Reducing the need for ReTUR by the Frozen study is very important both for the patient to recover from a new operation and to start the treatment at an early stage. The Frozen study was aimed to confirm that muscle tissue was reached during the first TUR procedure and to demonstrate resection of the tumoral tissue until healthy tissue was seen. Materials and Methods: Twenty-seven patients who applied to Dokuz Eylul University Hospital Urology Clinic between November 2016 and July 2018 were evaluated prospectively after receiving informed consent form. Demographic data were obtained from each patient. Cystoscopy was performed to the patients with bladder mass as a result of the examinations. The tumoral formations were resected and sent frozen through the deep tissue after the TUR procedure. Then, according to the results of pathology, ReTUR was performed. Frozen, TUR and ReTUR pathology results were evaluated separately and comparatively. Results: The age of the patients ranged from 44 to 89 years, with a mean age of 67.8 ± 7.2 years. Of the 27 patients, 18.5% were female and 81.5% were male. The mean tumor size of the patients was 56.2 mm. Of the tumor pathological stages, 11.1% were Ta, 88.9% were T1, 11.1% were low and 88.9% were high grade. 12 of 27 patients were reported to have residual tumor as a result of Frozen; half of the patients had residual tumor in ReTUR pathologies, and half of them not. Frozen's sensitivity in detecting residual tumor was 50% and specificity was 60%. Frozen pathology revealed muscle tissue in 14 of the patients, 1 of them progress, 6 of them relapse or residual in ReTUR pathologies. Muscle tissue was not observed in 13 patients in Frozen section, none of them progress, 5 of them relapse or residual in ReTUR pathologies. The presence of muscle tissue in the first pathology did not cause a significant difference in the frozen results (p=0,571). Frozen's sensitivity in detecting muscle tissue was 50% and specificity was 61,5%. Conclusion: Complete removal of tumoral tissues in the first TUR procedure and sampling of muscle tissue; It is very important in terms of its effect on cancer-related survival, overall survival, progression and recurrence. Frozen is not sufficient for this sampling because it cannot be done in every center, because of the need for experienced pathologists, difficult and efficient to perform, low sensitivity and specificity. ReTUR remains the gold standard, especially in high-risk patients. More extensive studies are needed.