Hemşirelerin empati becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of empathy skills of nurses
  1. Tez No: 549820
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Empati, Beceri, Nurse, Empathy, Skill
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da iki devlet hastanesinde çalışan hemşirelerin empatik becerilerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapıldı. Araştırma, Mart-Haziran 2018 tarihleri arasında belirlenen hastanelerde çalışan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan ve anket formunu eksiksiz dolduran 176 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler, Sosyo-Demografik Özellikler Soru Formu, Empatik Beceri Ölçeği kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler SPSS 25 programı kullanılarak değerlendirildi. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t Testi, Tek Yönlü ANOVA testi ve Tukey HSD testi uygulandı. Hemşirelerin empatik beceri puan ortalaması 145,47±21,646 olarak saptandı. Buna göre çalışmaya katılan hemşirelerin orta düzeyde empatik beceriye sahip oldukları belirlendi. Hemşirelerin, empati becerilerinin yaş ve öğrenim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği, (p0,05).
Özet (Çeviri)
This study was carried out descriptive and cross-sectional in order to evaluate the empathic skills of nurses working in two state hospitals in Istanbul. The study was carried out with 176 nurses who work in the hospitals between March-June 2018, who volunteered to participate in the research and filled the questionnaire completely. Data were collected by using Socio-Demographic Characteristics Questionnaire and Empathic Skill Scale. The data were evaluated by using SPSS 25 program. Independent Samples t-Test, One-Way ANOVA test and Tukey HSD test were used to analyze the data. The mean empathy skill score of the nurses was 145.47 ± 12.63. Accordingly, it was determined that nurses who participated in the study had moderate empathic skills. There was a significant difference between nurses' empathy skills and age and educational level (p 0,05).