Tıp fakültesi öğrencilerinin acil kontrasepsiyon konusunda bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge attitudes and behaviors of medical students about emergency contraception methods. Zonguldak Bülent Ecevit University
  1. Tez No: 549818
  2. Yazar: HÜSEYİN UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil kontrasepsiyon, aile hekimliği, tıp fakültesi öğrencileri, ertesi günü hapı, farkındalık, tutum, Emergency contraception, family medicine, medical school students, morning-after pill, awareness, attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Son 20 yılda önemli hale gelen aile planlaması kavramı özellikle kontraseptif yöntemlere yönelik müdahale çalışmalarını artırmış ve bu alanın bir kolu olarak kontraseptif yöntemlere ilişkin pek çok popülasyonda tutum ve bilgi düzeyi çalışılır hale gelmiştir. Bu amaçla bu çalışmada Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan birinci ve altıncı sınıf tıp öğrencilerinin acil kontraseptif yöntemlere ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Nisan 2018 ile Haziran 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Katılımcılara demografik bilgilerinin yer aldığı soru formu ile ertesi sabah hapına ilişkin bilgi ve tutum düzeylerini ölçen anket verilmiştir. Bulgular: Araştırmaya toplam 201 öğrenci katılmış olup bunların %59,2'si kadındır. Birinci sınıflardan toplam 131 öğrenci bulunurken geri kalanlar ise altıncı sınıf tıp öğrencileridir. Temel olarak sınıf düzeyi yükseldikçe öğrencilerin kontraseptif yöntemlere ilişkin bilgi düzeylerinin arttığı görülmüştür. Bir diğer bulgu ise bilgi düzeyi arttıkça öğrencilerinin tutumlarının olumlu yönde arttığı görülmüştür. Sonuç: Yapılan istatistikler sonucunda acil kontraseptif yöntemlere ilişkin bilginin türü ne olursa olsun cinsiyetler arası bir fark bulunmazken, altıncı sınıf öğrencilerinin birinci sınıflara göre bilgi düzeylerinin daha fazla olduğu saptanmıştır; ancak yine de bu çalışma için altıncı sınıf tıp öğrencilerinin beklenilen bilgi düzeyinde olmadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Family planning has become important in the last 20 years. Practices of family planning have increased interventions for contraceptive methods. In this respect, the attitudes and knowledge level of contraceptive methods have been studied in many populations. In this study, it was aimed to determine the knowledge level of first and sixth grade medical students in Bülent Ecevit University Medical Faculty about emergency contraceptive methods. Method: The research was conducted between April 2018 and June 2018. A questionnaire including demographic information was given to the participants and a questionnaire was used to measure the knowledge and attitude levels of morning after pill. Findings: A total of 201 students participated and 59.2% of them were women. A total of 131 students from the first year, while the rest are sixth grade medical students. It was found that the level of knowledge about contraceptive methods increased as the class level increased. Results: As a result of the statistics, no difference was found between the sexes regardless of the type of information related to emergency contraceptive methods. However, it was observed that the sixth grade medical students were not at the expected level of knowledge for this study.