Avrupa Birliğine uyum sürecinde Türkiye'de azınlık hakları
Minority rights in Turkey during consistence period of European Union
- Tez No: 549888
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği ve Türkiye, Azınlık, Azınlık Hakları, European Union, European Union and Turkey, Minority, Minority Rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Azınlıklar, toplumlarda yaşanan büyük nüfus hareketleri ile gerçekleşen değişimler ve siyasal otoritelerde oluşan önemli yapısal değişiklikler sonucu doğmuş, böylece eski çağlardan günümüze kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu nedenle yeryüzünde hangi noktaya odaklanılırsa odaklanılsın homojen bir toplum yapısı bulunması neredeyse imkansızdır. Yaşanılan her süreçte toplumlar homojenlikten biraz daha uzaklaşmaktadırlar. İşte tam bu nedenle, varoluşlar ve haklar çeşitlenmekte, bu çeşitlilik de bizlere azınlıkları sunmaktadır. Azınlık hakları son yüzyıllarda artan boyutlarda gündeme gelmektedir. Ancak her ne kadar azınlıklar sorunu yüzyıllardır dünya siyasetini ve beraberinde uluslararası hukuku meşgul eden bir sorun olsa da, henüz ortak bir azınlık tanımına ulaşılamamıştır. Öyle ki, her ülkenin etnik, sosyal, tarihi çeşitliliği göz önüne alındığında azınlık hakları konusunda herkesçe kabul edilen kesin ve kalıplaşmış standartlardan söz edebilmek de mümkün görünmemektedir. Buna karşın uluslararası hukukta azınlık statüsü incelendiğinde bazı ortak noktalar görülmektedir. Azınlık statüsünün var olabilmesi için gereken en temel özelliklerin ortak dil, kültür, tarih ve gelecek kaygısı olduğu görülmektedir. Çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda karşılaştığı önemli konulardan biri olan azınlık hakları ele alınmıştır. Konunun Avrupa Birliği bağlamında değerlendirilmesi, azınlık haklarının da bu doğrultuda ele alınmasını gerekli ve mantıklı kılmıştır. Bu nedenle çalışma içinde var olan yargılar Avrupa Birliği çerçevesinden hareketle ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Minorities were born as a result of major structural changes in the societies, and by major structural changes in the political authorities, and thus continued their existence from the ancient times to the present. For this reason, it is almost impossible to have a homogeneous social structure regardless of the focused point. In every process, societies move a little further away from homogeneity. For this reason, varieties and rights are diversified, and this diversity offers us minorities. Minority rights have been increasing and comes up in recent centuries. However, although the problem of minorities has been a problem that has been dealing with world politics and international law for centuries, the definition of a common minority has not yet been achieved. In fact, considering the ethnic, social and historical diversity of each country, it is not possible to be able to talk about the strict and stereotyped standards that are accepted by the public on minority rights. In contrast, when examining minority status in international law, some common points are observed. It is seen that the most basic characteristics for the existence of minority status are common language, culture, history and future anxiety. In the study, Turkey's European Union membership is one of the most important issues -facing towards minority rights- is discussed. The evaluation of the issue in the context of the European Union has made it necessary and logical to address minority rights accordingly. Therefore the judgements in the study is expressed from the framework of European Framework.