Julius Reiner'in 'Muhammed und der İslam' eserinin siyer açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Julius Reiner's 'Muhammed und der Islam' in terms of prophet's life
- Tez No: 549889
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AZİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Orientalism, German Orientalism, İslamic History, Sira, Julius Reiner
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma, 1871-1930 tarihleri arasında yaşayan Dr. Julius Reiner'in 1907 yılında kaleme aldığı“Muhammed und der İslam”isimli eserini, onun Hz. Peygamber'e ve İslam'a yaklaşımını Siyer bağlamında ele almaktadır. Akademisyen olmasına rağmen Reiner, bu eseri Alman toplumuna yönelik popüler tarzda kaleme aldığı için bilimsel ilkelerden yer yer ödün vermiştir. Bu bağlamda o, İslâm dini ve Hz. Peygamber hakkında sahip olduğu önyargılar hasebiyle yanlış bilgiler ve ideolojik yaklaşımlar sergilediği görülmektedir. Bu sebeple eserde özellikle problemli gördüğümüz kısımlar, İslam Tarihi kaynakları ölçüsünde tahlil edilmeye çalışılmıştır. Tezimizin ilk bölümünde, Oryantalizm ve Alman oryantalizmi kavramlarının hem anlam alanı, hem de tarihsel serencamına konumuz ölçüsünde değinilmiştir. Ayrıca Reiner'in Hayatı, eserleri ve yaşadığı dönemde köşe taşı mesabesinde olan oryantalistlerin Siyer ve İslam tarihine yönelik çalışmaları ele alınarak, bu bağlamda Reiner'in kendisinin ve eserinin konumu tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde, Reiner'in eseri içerisinde İslam, Kur'an, Sünnet ve Ehl-i Kitab konularında yaptığı yorumlar ve bu yorumlar bağlamında bizim değerlendirmelerimiz bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise, Reiner'in eseri çerçevesinde Cahiliyye, Mekke, Medine ve Hz. Peygamber'in şahsiyeti ile ilgili görüş ve değerlendirmelerine ve Siyer kaynakları açısından tenkit ve tahlillerine yer verilmiş, Reiner'in Hz. Peygamber ve İslam algısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Son olarak, Ek-1'de Reiner'in“Muhammed und der islam”isimli eserinin ve Ek-2'de“Muhammeds Sendung”adlı makalesinin tercümeleri sunulmuştur. Bununla beraber, Ek-3'te ise çalışmamıza katkı sunması amacıyla Hz. Peygamber'in hayatını konu edinen Almanca Siyer çalışmalarının bir bibliyografyasına yer verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Oryantalizm, Alman Oryantalizmi, İslam Tarihi, Siyer, Julius Reiner
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the book titled“Muhammed und der İslam”authored in 1907 by Dr. Julius Reiner who lived between 1871-1930. His approach to the Prophet and Islam is evaluated in the context of the Prophet's life. Despite being an academician, Reiner had occasionally compromised scientific principles for writing his work in a popular style for German society. Because of his prejudices on the religion of Islam and the Prophet, he occasionally exhibited false information and ideological approaches. For this reason, the problematic parts of his work are generally analyzed in terms of the sources of Islamic History. In the first part of the thesis, the concepts of Orientalism and German Orientalism are mentioned in terms of both the meaning and the historical exhibition. In addition, Reiner's life and his works as well as orientalists who were in the cornerstone of his time were examined in order to determine Reiner's and his works position. In the second part, Reiner's comments on the subject of Islam, Qur'an, Sunnah and Ahl al-Kitab which he mentioned in his work and the evaluations of these interpretations are given. In the third part, it is given that Reiner's opinions and evaluations on the Jahiliye, Mecca, Medina and personality of the Prophet within the framework of his work. In addition to that critiques and analyzes in terms of the sources on Prophet's life are included. In this sense, It is aimed to determine Reiner's perception of Prophet and Islam. Lastly, translations of Reiner's work titled“Muhammed und der Islam”and 'Muhammed's Sendung" as well as a bibliography of the German studies on the Prophet's life are presented in Appendixes.