Harras Eyüp'ün Yöz Yaktısı adlı eserindeki poemalar ve seçilmiş şiirler - Dil ve üslup incelemesi-
Analysis of literary language and style in selected poems and Yöz Yaktisi by Harras Eyüp
  1. Tez No: 549944
  2. Yazar: GÜLSÜN GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP SOLAK SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Harras Eyüp, Çağdaş Kazan-Tatar Edebiyatı, şiir, üslup, dil incelemesi, Harras Eyup, Modern Kazan-Tatar Literature, poetry, style, language review
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Harras Eyüp, Çağdaş Tatar edebiyatının önde gelen şairi ve fikir adamıdır. Çağdaş Tatar şiirinin gelişme kaydetmesinde önemli hizmetleri olan şair 1960'lı yıllarda şiir yazmaya başlamış ve şiirleri Tataristan'ın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmıştır. Birçok şiirin, tarihî, dinî ve sosyal poemanın yazarıdır. Eyüp'ün şimdiye kadar yayınlanmış“İşanıç”(1980)“Ḳoyaşlı Yañgır”(1983), Kayén Balkışı (1985), Tañ Suvı (1987), Töngé Ḳoyaşlar (1989), Sabır Savıtları (1992),“Taşka Yazgınnar Söyüne”(1994), Ceyevlé Buran (1996), Köy Ézleü (2001),“Ut Arkalı Siküri”(2004), Yöz Yaktısı (2005),“Let Teçenie”(2008) gibi toplamda 12 şiir kitabı Tataristan da basılıp okuyucusuyla buluşmuştur. Yaptığı edebi tenkitleri ve şiirlerinde işlediğikonularla Tatar gençlerinin ve halkının aydınlanmasına katkıda bulunmuştur. Tatar halkının gönlünde geniş yer bulan lirik şiirleri çok fazla sevilmiş olup“Siŋa gına yazgan hatlar”,“ Kayda sin, garmun?”,“ Mileş”,“İsemeŋne dön'ya”,“Çakıruv”,“Avıl karçıkları”adlı eserleri bestelenmiştir. Çalışmamızda Harras Eyüp'ün hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında ayrıntılı olarak bilgi verilerek, şairin şiirleri ve poemaları yapı ve tema bakımından detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca çalışmamızın metinler bölümünde, şairin seçili şiirlerine ve poemalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Harras Eyüp is the leading poet and intellectual man of Contemporary Tatar literature. Poetry design of the contemporary Tatar poet in 1960 started and his poems were published in the leading newspapers and magazines of Tatarstan. There are historical, religious and social poems.“İşanıç”(1980)“Ḳoyaşlı Yañgır”(1983), Kayén Balḳışı (1985), Tañ Suvı (1987), Töngé Ḳoyaşlar (1989), Sabır Savıtları (1992),“Taşḳa Yazgınnar Söyüne”(1992) (1994), Ceyevlé Buran (1996), Köy Ézleü (2001),“Ut Arḳalı Siküri”(2004), Yöz Yaḳtısı (2005),“Let Teçenie”(2008); including a total of 12 poetry books were published in Tatarstan. He contributed to the enlightenment of the Tatar youth and his people with his literary criticism and the subjects he studied in his poems. Lyrical poems which are found in the hearts of the Tatar people have been loved very much.“Siŋa gına yazgan hatlar”,“Ḳayda sin, garmun?”,“ Mileş”,“İsemeñne dön'ya”,“Çakıruv”,“Avıl karçıkları”have been composed. In our study, detailed information about the life, literary personality and works of Harras Eyüp is given. In addition, the poets' poems and poems were examined in detail in terms of structure and theme. Also in the texts section of our study, selected poems and poems of the poet are included.