Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin uyguladıkları okuma-yazma yöntemlerine ilişkin görüşleri
Opinions related to reading writing methods applied by class teachers who have mainstreaming students in their class
- Tez No: 549964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi, okuma, yazma, öğretim, yöntem, Inclusive education, reading, writing, teaching, method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmada, kaynaştırma öğrencilerine sunulan temel akademik beceriler arasında yer alan okuma-yazma becerisinin öğretiminde hangi yöntemlerin kullanıldığı, öğretimin hangi materyallerle desteklendiği, öğretim sürecinde ne gibi öğretimsel uyarlamalar/öğretimsel düzenlemeler yapıldığı, hangi ölçme ve değerlendirme araçlarının kullanıldığı ile ilgili öğretmen görüşleri doğrultusunda ilgili verilere ulaşmak ve okuma-yazma öğretimi sırasında karşılaşılan problemleri ortaya koyarak bu problemlere ilişkin çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır. Araştırma Erzurum ili merkez ilçeleri Yakutiye, Aziziye ve Palandöken'de görev yapan sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan 40 1.sınıf öğretmeni üzerinde gerçekleştirilen nitel bir araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan öğretmenlerin tamamının okuma-yazma öğretiminde Ses Temelli Cümle Yöntemi/Ses Esaslı Cümle Tekniğini kullandıkları, materyal olarak ise akıllı tahta ve uygulamaları başta olmak üzere resimli görseller, kaynak kitaplar ve videolara ağırlık verdikleri; kaynaştırma öğrencileri için normal gelişim gösteren öğrencilerden farklı materyaller kullanmadıkları, ölçme ve değerlendirme aşamasında ise yazılı ve sözlü sınavların yanı sıra öğrencilerine yönelik gözlemlerini de dikkate aldıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin sınıf mevcutlarının kalabalık olması, sınıf öğretmenlerinin özel eğitimle ilgili eğitim eksikliği, ailelerin de bu konuda eğitimsiz olmaları, kaynaştırma öğrencileri için uygun materyal ve kaynakların eksikliği gibi konularda sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileri için sınıfta yeterli düzeyde öğretimsel düzenlemeler yapmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, aims to determine the reading-writing skills offered to the mainstreaming students, which methods are used in the teaching, which materials are supported with teaching, instructional adaptations / instructional arrangements are made in the teaching process , which assessment and evaluation tools are used, The aim of this course is to present the problems encountered during the teaching of reading and writing. The research is a qualitative study conducted on 40 class teachers who have inclusion students in the classrooms in central district of Erzurum: Yakutiye, Aziziye and Palandöken. In this research, semi-structured interview form was used as data collection tool and the data were analyzed by using descriptive analysis method. As a result of the research, all of the teachers who participated in the study used the Ses Temelli Cümle Yöntemi / Ses Esaslı Cümle Tekniği in their reading and writing teaching, and they focused on visual materials, source books and videos, especially on smart boards and applications. It has been determined that teachers do not use diffirent materials for their mainstreaming students. while teachers take into consideration the observations for students as well as written and oral examinations in the assessment and evaluation stage. It was determined that the teachers had problems with their class sizes, lack of education related to special education, lack of appropriate materials and resources for inclusion students. In addition, it was determined that the class teachers did not make enough instructional arrangements in the classroom for the mainstreaming students .