Ürün yerleştirme yönteminin tüketicilerin satın alma niyetine etkisi: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi örneği
The effect of the product placement method to consumers' purchase intention: Agrı İbrahim Çecen University case
- Tez No: 549966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KADANALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ürün Yerleştirme, Satın Alma Niyeti, Tüketici Davranışı, Product Placement, Purchase Intention, Consumer Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı ürün yerleştirme yönteminin satın alma niyeti üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin merkez kampüsünde öğrenim gören kolayda örneklem yöntemi ile belirlenmiş 210 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması için ürün yerleştirme uygulamalarının tüketici satın alma niyetini ortaya çıkarmaya yönelik anket formu düzenlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde frekans ve yüzde analizleri, t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ürün yerleştirmeye yönelik tutum ile gelecekteki satın alma niyeti arasında yapılan regresyon analizi sonucunda anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Tüketicilerin ürün yerleştirmeye yönelik tutumlarının, satın alma eğilimini olumlu bir şekilde etkilediği şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of the product placement method on purchase intention. The sampling of the study consists of 210 university students who are being educated at Ibrahim Cecen University central campus and were determined by convenience sampling method. A questionnaire form was prepared to reveal consumer's purchase intention of product placement practices for collecting research data. The data were analyzed by using SPSS Package Program. In statistical analysis, frequency and percent analysis, t-test, one-way variance (ANOVA) analysis, correlation, and regression analysis were used. According to the result of the research, it was concluded that there was a significant and positive relationship between the attitude towards product placement and future purchase intention. It can be interpreted that the attitudes of consumers towards product placement have a positive effect on purchasing tendency.