'Benito Mussolini ve Faşizm' adlı eserin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcrition and evaluation of 'Benito Mussolini and Fascism'
- Tez No: 549988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERAFETTİN CAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Benito Mussolini, Duçe, Faşizm, İtalya, Benito Mussolini, Duçe, Fascism, Italy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Fahri Kemal'in gözüyle Benito Mussolini'nin yaşam öyküsü ve kendisi ile neredeyse özdeşleşmiş olan faşizm hakkında bilgiler yer almaktadır. Eserde Benito Mussolini'nin çocukluk yıllarından başlayarak sivil yaşamı ve bu çerçevede dâhil olduğu çalışmalar ile siyasi yaşamı hususunda malumat verilmektedir. Bu bağlamda yazar, mevcut eserinde hırçın ve sert mizaca sahip, hırslı bir lider profili çizmektedir. Mussolini yaptığı çalışmalar, ikna kabiliyeti ve toplumda dikkatleri üzerine çeken yapısıyla büyük bir halk kitlesini peşinden sürüklemiş ve İtalya tarihinde derin bir iz bırakmıştır. Başlangıçta sosyalist fikirlere sahip olan Mussolini, ilerleyen süreçte faşizmi benimseyecek ve İtalya'nın rejimini faşizm olarak değiştirecektir. Bu aşamaya kadar farklı gazetelerde çalışmış olan Benito Mussolini siyasi düşüncesindeki değişikliğe uygun olarak önce sosyalist fikirleri benimseyen bir gazetede ardından faşist fikirleri benimseyen bir başka gazetede yazılar kaleme almıştır. Böylelikle siyasi faaliyetlerini aktif olarak sürdürmüştür. II. Dünya Savaşı'na girdiğinde rejimi faşizm olan İtalya'nın akla gelen ilk siyasi isimlerinden biri olan Mussolini'nin yaşamını merkeze alan metin, Osmanlıca olarak kaleme alınmıştır. Temel yaşlarından başlayarak kronolojik sıralamaya uygun bir biçimde devam eden bir çizgide ilerleyen eserin sonunda ise yazar, Mussolini üzerinden Türk İnkılabı'nın farklı yönlerini kendi bakış açısıyla değerlendirmekte ve Türk İnkılabı'nı dünyadaki diğer inkılaplardan ayrı ve özel bir yere koyduğunu ifadelerine eklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study contains informations about Benito Mussolini's life story with the perspective of Fahri Kemal and Fascism which is almost identified with himself. The study provides informations about Mussolini's personal life, and works from his childhood years and his political life. In this context, the author describes a peevish and harsh temperament leader profile in his work. Mussolini leaves a deep impression on the history of Italy with his works, talent of persuasion and his constitution pays attention in the society and he is fallowed by a great people. In the early stages, Mussolini has socialist ideas but later he internalizes fascism and he will change Italy's regime as fascism. Until this stage, Mussolini works in different papers complied with the changes of his political ideas, primarily he works in a paper interiorized socialism, and then he works in another paper internalized fascism. Hereby, he contuniues his political activities activly. The text is written in Ottoman Turkish and it puts Mussolini's life who, is one of the first political names come to the minds when it is about Italy's fascist regime when, it engages with World War Two. The author begins his work with Mussolini's first years and goes on chronological order. In the end of his work, the author evaluates different aspects of Turkish Revolution in his own point of view and he expresses that he puts Turkish Revolution in a seperate and special place apart from the other revolutions in the world.