Osmanlı hâkimiyetinde Sivrihisar kazası
District Sivrihisar under domination of the Ottoman Empire
  1. Tez No: 549993
  2. Yazar: HAMİYET KOCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİR KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Eskişehir, Sivrihisar, Kaza, Salnâme, The Ottoman Empire, Eskişehir, Sivrihisar, District, Salnâme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Eskişehir'in en büyük ilçesi olan Sivrihisar, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. MÖ 1200 yılından günümüze kadar varlığını sürdüren Sivrihisar Frigyalılar, Romalılar, Bizans, Selçuklular ve Osmanlı Devletinden almış olduğu birçok mirası günümüze kadar ulaştırmıştır. Bulunduğu coğrafi konum itibariyle merkez olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmemiş ve gelişme göstermeye devam etmiştir. Günümüzde tarihi mekânları, özgün mimarisi, önemli şahsiyetleri ve kendine özgü kültürel dokusuyla dikkatleri üzerine çeken bir ilçe konumundadır. Çalışmada Sivrihisar'ın tarihi, coğrafyası, tarihi şahsiyetleri ve mimari eserleri ele alınmıştır. Tez, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. İlk çağlardan günümüze kadar varlığını sürdüren Sivrihisar kazasının hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığı, hangi coğrafyada bulunduğu özellikle Osmanlı Devleti dönemi temel alınarak, ayrıntılı bir şekilde anlatılmaya çalışılmıştır. Ankara Vilayeti Salnamelerinin çevirisi yapılarak o dönemlerdeki Sivrihisar hakkında genel bilgi verilmiştir. Kazanın yetiştirdiği tarihi şahsiyetler ve bu kişilerin Osmanlı Devleti'nde hangi konumlarda bulundukları incelenmiştir. Tarihi eser bakımından zengin olan ilçenin mimari eser ve tarihi yerleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sivrihisar, the largest province of Eskişehir, has been home to many civilizations throughout the history. Persistent its existance from 1200 BC, Sivrihisar has been carried many cultural and historical heritages from the Frigians, the Romans, the Byzantinians, the Seljuks and the Ottoman Empire to the day. It has never lost its central importance due to its geographical position and continued to develop. Today it is still a remarkable town with its historical places, original architecture, significant historical characters and original cultural texture. In this study, the history, geography, historical characters and architectural works of Sivrihisar have been investigated. The thesis consists of an introduction and four chapters. Based on especially the Ottoman period, a detailed research was reaziled about which civilizations have been founded in Sivrihisar district that is existing from the premedieval era and about its geographic location. A general information related to Sivrihisar was presented by interpreting of the Salnames of Ankara of that period. Historically major figures who grown up in the province and in which important positions of the Ottoman Empire they served, were searched. Also a brief information was given about architecturel works and historical places of the province which is rich in historical structures.