Metabolik sendrom ve metabolik sendrom bileşenlerinin renal hücreli karsinomda tümör agresifliği üzerine etkisi
Impact of metabolic syndrome and metabolic syndrome components on tumor aggresiveness of renal cell carcinoma
- Tez No: 550148
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ATAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, renal hücreli karsinom, tümör boyutu, evre, Metabolic syndrome, renal cell carcinoma, tumor size, stage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada MS ve MS bileşenlerinin RHK'da tümör boyutu, furhman derecesi ve patolojik T evresi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: RHK nedeniyle ocak 2010 - nisan 2018 tarihleri arasında opere edilen 151 hastanın verileri NCEP ATP III'e göre retrospektif olarak incelenerek, MS ve bileşenlerinin RHK'da tümör boyutu, furhman derecesi ve patolojik T evresi üzerine etkisi karşılaştırılarak araştırılmıştır. Bulgular: Kliniğimizde RHK nedeniyle opere edilen 151 hastanın %27,2'sinde MS, %29,1'inde DM, %41'inde HT, %68,3'ünde HDL düşüklüğü, %41'inde TGL yüksekliği ve %27,2'sinde obezite gözlenmiştir. İncelenen metabolik kriterlerin varlığında tümör boyutunu istatiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı gözlenmiştir (sırasıyla p:0,046, p:0,017, p:0,007, p:0,006, p:0,003, p:005). MS, DM, HDL düşüklüğü, TGL yüksekliği ve obezitenin mevcut olduğu hastalarda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde furhman derecesinde yükselme gözlenmiştir (sırasıyla p:0,002, p:0,005, p:0,012, p:0,010, p:0,003). HT, HDL düşüklüğü, TGL yüksekliği gibi kilinik durumların varlığında patolojik T evresinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükseklik saptanmıştır. (sırasıyla p:0,007, p:0,007, p:0,010). Sonuç: RHK nedeniyle cerrahi yapılan hastalarda, MS ve MS bileşenlerinin tümör boyutu, derecesi ve patolojik T evresi ile arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Bulgularımız benzer çalışmalarla desteklendiği takdirde MS ile RHK ilişkisi daha net olarak ortaya konulabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate impact of MS and MS components on tumor volüme, Fuhrman grade and T stage in renal cell carcinoma. Patients and Method: From January 2010 to April 2018, a total of 151 patients underwent surgery for RCC at GUTF Urology Clinic, and the data related to the procedures were reviewed retrospectively. Impact of MS and its components on tumor volume, Fuhrman grade and T stage in RCC has been researched. Results: Out of 151 patients who had surgery in our clinic, %27,2 had MS, %29,1 had DM, %41 had HT, %68,3 had low levels of HDL, %41 had hypertriglyceridemia and %27,2 had obesity. It was observed that tumor volüme increased significantly in the presence of metabolic criteria (p:0,046, p:0,017, p:0,007, p:0,006, p:0,003, p:005 respectively). Patients with MS, DM, low levels of HDL, hypertriglyceridemia and obesity had significantly higher Fuhrman grade p:0,002, p:0,005, p:0,012, p:0,010, p:0,003 respectively). T stage of tumor was significantly high in the presence of clinical conditions such as HT, low levels of HDL, hypertriglyceridemia (p:0,007, p:0,007, p:0,010 respectively) Conclusion: Our study suggests that MS and MS components have statistically significant impact on tumor volüme, grade and T stage in patients who had surgery for RCC. It requires further studies to evaluate relevance between MS and RCC.